fbpx

Skövde Pingst fick kungligt besök

Skövde Pingst fick kungligt besök
Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel blev igår bjudna på lunch hos Skövde Pingst. Cirka 200 personer får varje vecka matkassar hos församlingen genom ett samarbete med föreningen Ätbart och det kungliga besöket var ett led i att uppmärksamma lokala insatser i pandemins spår.

Det är inte varje dag en vanlig pingstförsamling får kungligt besök, men igår hände det. Vid 13.30-tiden anlände kronprinsessparet samt representanter från olika verksamheter inom kommun och landsting till Pingstkyrkan för att bli bjudna på lunch tillagad av överbliven mat som samlats in av föreningen Ätbart. Karl-Johan Beckman, Restaurang Hållbar, hade pusslat ihop en förrätt med sallad och rödbetskräm samt huvudrätt på potatispuré med lammsida, grönsaker och sky.
Idén till det hela kom från församlingens ordförande Conny Brännberg, som även är ordförande i kommunfullmäktige, berättar Simon Holst, pastor och föreståndare i Skövde Pingst.
– Besöket är ett erkännande och en uppmuntran. Det ger eko i staden att de valde att komma till oss och se detta samarbete, säger Holst. Kronprinsessparet visar en stor respekt för vår kristna tro och har ett hjärta för svaga och utsatta människor som vi känner igen oss i. De var positiva och intresserade och det märktes att de blev berörda.

Föreningen Ätbart startades 2019 av ungdomar i Skövde som ville se till att matsvinnet i minskade och samtidigt göra en insats för behövande människor och en hållbar livsstil. Två till tre ton mat i veckan skänks av lokala matbutiker och restauranger och samlas in av föreningen, som vunnit pris för sitt arbete.
– De visste att vår grej är att hjälpa människor och vi blev kontaktade av dem förra året, berättar Simon Holst. Vi har förråd med kylar och frysar i där de lämnar varorna och vi delar ut matkassar två gånger i veckan i vår foajé.

Sociala insatser är sedan länge en viktig del av församlingens verksamhet, men genom detta samarbete når man nu ut till fler. Bland volontärerna finns både församlingsmedlemmar och personer som kommer utifrån för att ge en hjälpande hand.
– Detta innebär en re-vitalisering av våra insatser, som corona skyndat på. Behoven har visat sig vara större hos ett bredare lager av människor än vi tidigare trott. Här får vi möta varje individ och sänka tröskeln till kyrkan, säger Simon Holst.

Under ett program i kyrksalen efter lunchen bjöds bland annat på framträdande av Göteborgsoperan. Det visades också  bilder från Eriksgatan 1975, då församlingen var den första frikyrkan som fick kungligt besök.
– Jag fick berätta om oss, att vi är Sveriges äldsta pingstförsamling och om de många kreativa insatser som våra medlemmar visat prov på under pandemin. Jag berättade också att vi totalt är 440 pingstförsamlingar där många ber för kommunen, ledare och regering, säger Simon Holst.

När Kronprinsessan och Prins Daniel lämnade tackade prinsen för besöket och talet och sa ”Jag förstår att människor trivs här.”

Foto: Daniel Widmark