fbpx
Välj en sida

De flyttade långt för en annorlunda skola

De flyttade långt för en annorlunda skola
Allmän kurs ger en ny chans att få gymnasiebehörighet och komma vidare i livet. Mariannelunds folkhögskola i norra Småland har funnits i drygt femtio år. Den här terminen finns ett 90-tal deltagare och en majoritet bor på skolans internat.

Emmy Holmberg, 23, och Sarah Khonde, 21, går båda Allmän kurs där ett 20-tal personer deltar.
Emmy går sin andra termin. Hon kommer från Vännäs och flyttade långt hemifrån för skolans skull.
– Jag har alltid haft en dragning långt bort, så det är inga problem. Jag ville testa en helt ny miljö med nya människor. Jag tror jag behöver det för att inget annat ska stjäla mitt fokus.
Emmy gick hela gymnasiet men fick inte behörighet i alla ämnen.
– Det funkade inte riktigt för mig på det sätt som skolan var upplagd. Folkhögskola är bättre. Man kan bestämma mycket själv, och det är presentationer i stället för att man ska plugga in massa information till ett prov.
Sarah går sin fjärde och sista termin här. Hon gick gymnasiet i USA och läste Språkintro när hon kom till Sverige.
– Det är stor skillnad mellan gymnasiet i USA och Allmän kurs här. Den största är att lärarna bryr sig så mycket om en. De förstår till exempel att det kan hända jobbiga saker i livet som påverkar en.

Emmy har siktet inställt på att jobba som flygvärdinna. Sarah vill plugga teologi och mänskliga rättigheter, kanske utomlands.
– Lärarna hjälper mig att hålla fokus på mitt mål så att jag kan nå dit. Jag känner ingen press från lärarna men de utmanar mig och vet när det blir för mycket.

Hur kom det sig att ni sökte till just Mariannelunds folkhögskola?
– Det var mamma som tyckte jag skulle gå här, det är ett lugnt ställe utan distraktioner, berättar Sarah.
Hon avslöjar att hon inte trivdes så bra i början: allt var nytt, affären stängde tidigt och hon tyckte det var för tyst.
– Men nu gillar jag det mycket! Jag har lärt känna människorna, och jag älskar lärarna. Alla är snälla och jag känner mig välkommen här.
– För mig var det viktigt att det var en kristen skola, berättar Emmy. Jag tänker att det blir en särskild miljö här, jämfört med en vanlig skola.
Varje morgon är det morgonsamling i aulan och en tisdagskväll i månaden är det nattvardsfirande med bön och lovsång.

Alla på allmän kurs är inte bekännande kristna men trivs bra i den kristna miljön som präglar skolan.
– Första dagen förklarade rektorn vad lovsång är och att man får vara med om man vill.
Tjejerna tycker det är intressant att man kommer från olika håll och att det blir bra sammanhållning i klassen trots att alla inte delar tron.
– Man får förståelse för andras perspektiv och bakgrund. En del har verkligen kämpat i livet, säger Sarah.
– Det finns ju en anledning till att vi är här: att vi inte har fixat skolan, exempelvis på grund av psykiska besvär, så vi kan förstå varandra på det sättet, fyller Emmy i.
På Allmän kurs finns valbara profiler. Båda har valt bibelprofilen och uppskattar att få bibelundervisning.
– Just nu läser vi Johannesevangeliet tillsammans. Vi läser lite själva till varje gång, och så läser vi högt när vi ses och pratar om texten, berättar Emmy.
– Ibland krockar vi för att vi har olika teologi, men vi brukar komma överens på slutet. Det är aldrig pinsamt eller skrämmande att uttrycka en åsikt, menar Sarah.
Vi sitter i matsalen. Klockan närmar sig två och det börjar droppa in deltagare. I matsalen serveras lagad mat varje dag, på vardagarna ställer kökspersonalen fram kvällsmaten som varje deltagare själv få packa i matlåda och värma framåt kvällen.
Efter några minuter är det så fullt av folk att vi behöver dra oss undan. Vi går till ett av flera gemensamma ytor i internatet och slår oss ner i en skön soffa med färgglada kuddar. Några deltagare passerar, hälsar och skojar lite.

Hur är det att bo på internat?
– Det är speciellt, medger Emmy. Men det är också kul, det händer ofta något och man behöver aldrig vara själv om man inte vill.
Det finns både enkel- och dubbelrum. Emmy och Sarah bor i varsitt enkelrum. Rummen är utrustade med säng, skrivbord, hylla och garderob. De flesta rum har handfat, men toalett och dusch delas med de andra i korridoren.
– Det blir ju snabbt en gemenskap här, eftersom vi lever
på skolan.

Sarah och Emmy beskriver att de har ett ganska stort behov av att vara själva. Hur går det när man lever så många tätt inpå varandra?
– Det är lätt att vara själv, säger Sarah. Man kan sitta på sitt rum. Vi har också facebook-grupper där man kan se var folk har tänkt att hänga och då kan man ju bara gå till andra platser.

Hur fungerar det att läsa i bibelskolemiljö?
– En stor skillnad är ju att bibeleleverna går här för att de är intresserade av det, men vi på Allmän kurs går ju här för att vi vill klara av gymnasiet. ”Biblarna” har mer energi att göra saker utanför skolan, förklarar Emmy.
– Ibland kan vi inte vara med på alla happenings för att vi måste plugga, fyller Sarah i. Jag är också tillvalsledare och ledamot i folkhögskolans idrottsföring, så man måste hitta en balans mellan skola och fritid och prioritera skolan.
– Vi får inga sovmornar men behöver ju sköta sömnen, menar Sarah men här får hon mothugg av Emmy:
– Fast vi sover ju längre än i vanliga skolan. Det tar mindre än fem minuter att gå från rummet till klassrummet!
Sarah ändrar sig.
– Ja, och frukosten är klockan åtta och det är jättebra frukost, skriv det!

Text och foto: Linda Jonzon

Fakta:

• Pingstskolorna, PSK, är
huvudman för Mariannelunds folkhögskolola.
• I höst går bibelkurser med inriktning på Gaming, Lovsång, Omvärld, Växa och Äventyr.
• Allmän kurs är för den som behöver grundskole- eller gymnasiebehörighet, eller vill bredda sin kompetens och utvecklas i tal och skrift.
• Tre fortbildningskurser erbjuds på heldistans och kvartsfart för barn- och familjeledare, ungdomsledare, eller den som vill utvecklas i sin predikotjänst.
• Läs mer: mariannelund.nu

• Läs mer om alla PSK:s utbildningar på:
pingstskolorna.se