fbpx

På ett transitboende i Ukraina

På ett transitboende i Ukraina
Vi hade en underbar SÄND-konferens i Alingsås under helgen, där vi fick möta Gud, höra om vad Gud vill göra genom svensk pingströrelse för att nå de onådda människorna med evangelium. Men mycket kretsade också om Ukraina och vi bad mycket för landet.

Mats-Jan Söderberg, ledare för Folk och Språk var en av talarna och han berättade att han tillsammans med sin familj arbetat som missionär i både Kharkov och Mariupol. Dessa sönderbombade städer som vi idag hör så mycket om. Han fick dela med sig av ett starkt budskap på lördagsmorgonen utifrån Matt 16:24–25 om priset av att följa Jesus och att det inte alltid är enkelt men priset är detsamma, vårt liv. Vi kan endast föreställa oss hur våra syskon i Ukraina har det – en del av dem har redan fått betala med sina liv. Vi får inte sluta be för dessa våra syskon.

De flesta av oss har väl både läst och sett vad de ryska trupperna lämnat efter sig i byn Butja utanför Kiev. Idag på morgonen sa man att de ryska trupperna lämnat Kiev och förflyttat sig mot de östra delarna. Man har även börjat bomba staden Odessa som till dags dato varit förskonad från kriget. Yuriy Kulakevych skrev i sin uppdatering om kriget på söndag: ”Idag ber vi för människorna i de ockuperade områdena, men också för våra soldater som närmar sig segern!”.

Många kyrkor i centrala och västra Ukraina fungerar idag som flyktingcenter. Ja, egentligen fungerar nästan alla kyrkor som en fristad för dem som behöver hjälp. För ungefär tre veckor sedan ringde en person till mig och berättade om en man som bodde tillsammans med sin fru och dotter i sydöstra Ukraina. Han hade fått sin njure transplanterad här i Sverige men inte fått stanna kvar i Sverige och därför åkt tillbaka. Hans medicin höll på att ta slut och de visste inte vad de skulle göra. Jag fick hänvisa till en Pingstförsamling i den närliggande staden och redan nästa dag hade de kontaktat församlingen som hjälpte dem med transport ut ur landet. Nu befinner de sig i Sverige och vad jag hört mår de bra.

Igår talade jag med Irina som arbetat som missionär i Kina under många år men som i december 2021 beslöt sig för att komma hem till Ukraina och hamnade då mitt i detta krig. Sedan krigets början har hon befunnit sig i en liten by i centrala Ukraina. Där har de ett missionscenter som idag fungerar som ett transitboende för de som flyr sina hem.

Människorna som kommit till kyrkan håller dagligen möten tillsammans.

Ryktet gick i kyrkorna om denna plats och därför började människor att komma. Det är människor från deras eget samfund men också från andra. Det är även ofrälsta människor som kommer dit. Väl där, får de en sängplats, mat och värme. Under denna månad har man tagit emot ungefär 400 människor. I förrgår kom en pastorsfamilj på sju personer och sökte skydd hos dem. De flesta stannar endast några dagar och åker sedan vidare men 35 personer har valt att stanna kvar på centret.

Boende och gäster äter tillsammans i kyrkan som numera fungerar som transitboende.

De har ett schema för varje dag. Klockan 09.00 äter de frukost och sedan har man bönegudstjänst klockan 10.30. Lunch äter de klockan 14.00 och sedan klockan 18.30 kvällsmat. 20.00 hålls en till bönegudstjänst för att sedan släcka ljuset klockan 22.00.

Så här ser det ut på många olika platser i Ukraina, där våra syskon öppnar upp sina kyrkor och hem för att hjälpa. Våra syskon utför verkligen ett otroligt arbete för att hjälpa sina landsmän som flyr. Inom vår rörelse har vi kunnat skicka både ekonomisk hjälp och många hjälpsändningar. Våra insamlingar genom till exempel Ukraina AU, PMU och Eskilstuna Ger fortsätter, eftersom det fortfarande är mycket kvar att göra.

Tack för att ni fortsätter att be och ge. Guds välsignelse!

 

Patrick Öhlund
Missionssekreterare Eurasien
Pingst – fria församlingar i samverkan