fbpx

Far och son är endast två av tusentals som satt livet till

Far och son är endast två av tusentals som satt livet till
Det fruktansvärda kriget fortsätter med samma hastighet som tidigare i Ukraina. Enligt OHCHR har 6655 civila människor dött sedan Ryssland gick in i Ukraina. Av dessa är 419 barn.

Det var nog få som trodde att kriget skulle vara så länge som det gjort och vissa analytiker säger att det dröjer innan de kan gå till fredssamtal. Nu närmar vi oss vintern och det betyder att dessa oskyldiga människor får det ännu mycket svårare. I vissa delar av landet har man saknat el och vatten i över en vecka. Över hela landet stänger man ner elen under vissa tider av dygnet. Det betyder att man inte kan laga mat och ofta är det kallt i bostaden. Alltför ofta är kommunikationsnätet svajigt och det gör att människor inte kan hålla kontakt med varandra. På grund av avsaknad av el har man för det mesta gudstjänster i mörker med bara några ficklampor som lyser upp. Men de ger inte upp utan fortsätter att betjäna sina landsmän med att distribuera mat och förnödenheter. Men inte bara det, man förmedlar framför allt Guds kärlek och vi får hela tiden höra vittnesbörd om människor som söker sig till Gud mitt i detta mörker. Det är endast Han som kan ge hopp där det inte finns något hopp!

Vi får inte glömma våra syskon utan fortsätta att be och ge. Det är så fantastiskt att se och höra om hjälpsändningar som regelbundet åker in i landet med generatorer, filtar, mat och kläder. Tack alla ni som gör så mycket för dessa våra bröder och systrar.

I söndags läste jag en notis om predikanten och diakonen Anatoliy Prokupchuk, från staden Nova Kakhovka, som tillsammans med sin 19-åriga son Aleksandr arresterades den 22 november. Anatoliy var mycket engagerad i pingstförsamlingen i staden med att hjälpa fattiga och behövande människor. De som tillfångatog dem sa, ”Er församling har ingen rätt att existera eftersom den har kopplingar med USA och andra västerländska länder!” Den 26 november hittades deras kroppar och den 28 november hölls deras begravning. Be gärna för Anatoliys fru Irina och deras fem barn och barnbarn.

Anatoliy och Aleksandr är endast två av tusentals människor som fått sätta livet till i detta meningslösa krig. Låt oss fortsätta att be om ett snabbt slut på kriget.

Anatoliy Prokupchuk och hans 19-åriga son Aleksandr.

 

 

Patrick Öhlund
Missionssekreterare Eurasien
Pingst – fria församlingar i samverkan