fbpx

Sverigepremiär för Mukwegefilm

Sverigepremiär för Mukwegefilm
Filmen ”The Man Who Mends Women” har Sverigepremiär den 17 oktober och kommer att visas i Göteborg, Stockholm och Umeå. Den handlar om den världsberömde gynekologen och människorättsaktivisten Denis Mukwege, verksam vid Panzisjukhuset i DR Kongo,

I samband med premiären besöker Dr Mukwege, Right Livelihood-pristagare 2013, och filmens regissör Thierry Michel olika platser i Sverige för att möta såväl allmänhet som politiker. Bakom inbjudan står PMU, Läkarmissionen och Right Livelihood-stiftelsen.
Filmen ”The Man Who Mends Women” (Mannen som reparerar kvinnor) handlar om den världsberömde gynekologen och chefsläkaren för Panzisjukhuset i DR Kongo, Denis Mukwege. Dr Mukwege har vigt sitt liv åt att behandla kvinnor och barn som utsatts för brutala sexuella övergrepp i den konfliktdrabbade östra delen av DR Kongo.
– Jag ville porträttera en man som kämpar varje dag mot mörka krafter, med sitt eget liv som insats. Mukwege är en källa till stolthet för hela den afrikanska kontinenten, precis som Nelson Mandela, säger den belgiske dokumentärfilmaren Thierry Michel i ett uttalande om filmen.
DR Kongo har länge präglats av våld och konflikt. Strider mellan olika rebellgrupper om landets enorma naturtillgångar har drabbat civilbefolkningen hårt. Kvinnor och barn är särskilt utsatta och sexuellt våld är vanligt förekommande.
På Panzisjukhuset, som byggdes med medel från PMU, Läkarmissionen och Sida, har Dr Mukwege tillsammans med sina kollegor under snart 20 års tid vårdat mer än 40 000 patienter som utsatts för sexuellt våld. När han inte behandlar patienter reser han världen över och för patienternas talan för att få ett slut på övergreppen.
– Jag ställde mig frågan; räcker arbetet som jag utför här på sjukhuset? Jag insåg att jag måste adressera grundproblemet. När människor lider måste du se att det också är ditt ansvar att agera, säger Denis Mukwege.
Denis Mukwege har fått motta flera internationella priser för sitt mod – Sacharovpriset 2014, Right Livelihood-priset 2013 och FN:s pris för mänskliga rättigheter 2008. Men hans engagemang uppskattas inte av alla. 2012 utsattes han för ett mordförsök och när Thierry Michels film skulle visas i DR Kongo förbjöds den av regimen med motiveringen att den skadar och svärtar ner bilden av landets armé. Efter starka internationella reaktioner gav regimen efter och upphävde förbudet.
”The Man Who Mends Women” har visats i en rad länder och bakom Sverige-lanseringen står Right Livelihood-stiftelsen, PMU och Läkarmissionen. Filmvisningar och samtal tillsammans med Dr Mukwege och Thierry Michel genomförs i Stockholm, Göteborg och Umeå. Se hela programmet nedan.

Måndag 17 oktober (Göteborg):
Kl. 14.00 – 16.00 – Seminarium på Göteborgs Universitet med Dr Denis Mukwege.
Kl. 18.30 – 21.15 – Filmvisning i Smyrnakyrkan i Göteborg. Efter filmen är det ett panelsamtal med Dr Denis Mukwege, filmregissören Thierry Michel och representanter för svensk pingstmission. Biljett kan köpas via bokhandeln Din bok, Göteborg eller vid dörren.
Onsdag 19 oktober (Stockholm):
Kl. 11.30 – 15.25 – Seminarium och filmvisning i Sveriges riksdag, Andrakammarsalen. Panelsamtal med Dr Denis Mukwege, filmregissören Thierry Michel, Anders Kompass m.fl. Föranmälan krävs.
Torsdag 20 oktober (Stockholm):
Kl. 16.30 – 20.00 – Filmvisning på Zita Folkets Bio. Efter filmen följer ett panelsamtal med Dr Denis Mukwege och regissören Thierry Michel, moderator är Marika Griehsel. Framträdande av Edo Bumba som gjort filmmusiken i dokumentären. Filmen visas på Zita även 24:e och 26:e oktober. Biljett kan köpas via Zitas hemsida.
Fredag 21 oktober (Umeå):
Kl. 11.00 – Framträdande i Aula Nordica på Umeå universitet, fri entré.
Kl. 16.00 & 20.00 Filmvisningar på Vävenscenen följt av samtal med Dr Denis Mukwege och filmregissören Thierry Michel. Moderator: Marika Griehsel. (Biljett krävs, finns att hämta ut gratis på universitetets Infocenter och på Umeå stadsbibliotek från den 10 oktober.)