fbpx

Världens barn-galan lyfter PMU-projekt

En av filmerna under årets Världens Barn-gala speglar ett PMU-projekt i den avlägset belägna byn Mangri i Mugudistriktet i Himlaya. Här får både barn och lärare stöd för bättre hälsa och utbildning.

I västra delen av Nepal, högt upp i Himalayabergen, driver PMU med medel från Världens Barn och i samarbete med Smyrnaförsamlingen i Göteborg och den lokala partnern United Missions to Nepal, ett projekt som totalt når barn och lärare i 16 byar i området. Syftet med projektet är att förbättra barnens utbildning och hälsa i en av de mest svårtillgängliga regionerna i Nepal.
Under Världens Barn-galan på Sveriges television den 4 oktober kommer en film från projektet i byn Mangri att visas. Filmningen är gjord av PMU-medarbetarna Johanna Litsgård Lebourne och Annelie Edsmyr och spelades in tidigare i år, men det är SVT som redigerat ihop tv-versionen.
PMU har arbetat i distriktet i åtta år och projektet har bland annat bidragit till att förbättra klassrumsmiljön och utrusta skolorna med första hjälpen-material. 35 lärare har fått träning i mer barnanpassad pedagogik och både föräldraföreningar och lärare har engagerats för att öka förståelsen för vikten av utbildning.
Sammanlagt når projektet barn och lärare i 16 olika byar. Under det första året fick 322 barn genomgå hälsoundersökningar och lokala hälsokliniker fick träning i hur de kan arbeta med skolhälsovård.

Fotnot: Världens Barn är Radiohjälpens största insamlingskampanj och ett samarbete mellan Sveriges Television, Sveriges Radio P4 och 14 svenska biståndsorganisationer, varav PMU är en.