fbpx

Tomas Sjödin ser Guds storhet i det lilla

Om Tomas Sjödin skulle skriva en psalm hade den fått namnet ”O lille Gud”. När han i den SVT-sända avslutningsgudstjänsten under Nyhemsveckan ska tala om Guds storhet vill han peka på det allra största med Gud.

– Det största med Gud är ju att han kunde bli så liten och födas in i vår värld. Jag förundras över att Gud får plats i våra trånga omständigheter och besvärliga situationer, säger han.

Han är en uppskattad krönikör i Göteborgs-Posten, har varit både sommar- och vinterpratare i Sveriges radio, skrivit omkring ett dussin böcker och tagit emot medalj ur konungens hand. Med sin vardagsnära klokskap når författaren och pastorn Tomas Sjödin långt utanför Pingströrelsen.

  ”Naturen är Guds språk om Guds storhet och skönhet”

  Temat för Pingströrelsens årliga konferens – Nyhemsveckan – är ”Guds storhet”. Tomas Sjödin talar i avslutningsgudstjänsten, som även sänds i Sveriges Television. Då tänker han ta vara på svenskarnas tilltagande intresse för naturen. Han kommer även knyta an till de berömda tallarna på Nyhem, avslöjar han.

  – Tallarna på Nyhem har ju blivit ett begrepp, där många möten har skett. Under dem har människor blivit förälskade, mött Gud och tagit sin kallelse på allvar.

  Att många människor har letat sig ut i naturen under pandemiåret har knappast undgått någon. Som exempel på det nymornade intresset lyfter Tomas Sjödin fram radioprogrammet Fågelsångsnatten i P1.

  – Ingen redaktör hade väl för tio år sedan kommit på tanken att direktsända åtta timmars fågelsång i radio. Men det programmet har hundratusentals lyssnare nu.

  Tomas Sjödin bor i Säve, strax utanför Göteborg. Där lever han med skogen runt knuten och tar nästintill dagligen långa skogspromenader. Han beskriver skogen som en plats för gudsmöten och – som han uttrycker det – ”aha-upplevelser i Guds närhet”. 

  – Naturen är ju Guds språk om Guds storhet och skönhet. Jag tycker det är stort att få lufsa omkring i ett sammanhang som ingen människa har skapat. När man går i stan är det vår egen intelligens och teknik som har skapat, men i skogen blir det så tydligt att det är Gud själv som har skapat. Det ger lite perspektiv.

  Han tänker att människors rörelse ut i Skapelsen också kan bli en rörelse mot Skaparen.

  – Vem vet om detta kan bli Guds nya sätt att möta människor i vår tid? Att man får fullända naturupplevelsen med det mest naturliga av alla uttryck när man gör en skönhetsupplevelse i Skapelsen: lovsång och tillbedjan.

   

  ”Det största med Gud är att han kunde bli så liten”

  Tomas Sjödin ser ingen motsättning mellan Guds storhet och Guds intresse för varje liten människa.

  – Det största i Guds storhet är ju att han kunde bli så liten. Att han kunde kliva in i Marias liv och födas in i den här världen. Det är ju det verkliga uttrycket för hur stor Gud kunde bli.

  I själva verket ser han Guds intresse för det lilla och till synes obetydliga i våra liv som ett av de främsta exemplen på Guds storhet.

  – Jag tycker inte det svåra är att tro att Gud kan vara så stor, utan att Gud kan vara så liten. Det som förundrar mig mest av allt är att Gud faktiskt finns med i våra trånga omständigheter. Att han kan rinna in i de allra mest besvärliga av situationer.

  Skulle Tomas Sjödin skriva en psalm har han temat klart. Det skulle bli en uppföljare till den kända psalmen ”O store Gud”. Han säger det med glimten i ögat.

  – Ibland tänker jag att om jag någon gång ska skriva en psalm så skulle jag skriva ”O lille Gud”. Men jag tror inte det skulle bli så populärt, säger han och skrattar.

  Det är tydligt att det stora och det lilla hänger ihop för Tomas Sjödin. Han beskriver Gud som både stor och allsmäktig, men samtidigt som ”detaljernas Gud”.

  – Det ser vi ju även i naturen. Oavsett om man går in i detaljerna och studerar mikrokosmos, eller om man blickar upp mot en stjärnhimmel så väcks hela tiden vår förundran. Det är ett slags tillvarons ”wow” i både det stora och det lilla.

   

  ”Gud längtar efter att tala till oss människor”

  Var tycker du man ska börja om man vill ha kontakt med Gud?

  – Jag tror man ska börja med att fundera över var kontakten börjar. Den börjar inte med att jag blir intresserad av andliga ting eller formulerar mig i en bön. Gud fanns ju i mitt liv och jag fanns i hans tanke redan innan jag föddes. Jag tror att den rörelsen kommer skapa ett lugn i mitt andliga liv, där jag inte måste jaga, ropa eller stressa.

  Tomas Sjödin rekommenderar helt enkelt att man sätter sig ner och lyssnar efter Guds röst – i naturen eller i en annan lugn miljö. 

  – Jag är övertygad om att Gud längtar så mycket mer efter att möta oss än vad vi längtar efter att möta honom. Men ofta är vi inte tillgängliga eftersom vi har så mycket för oss och är på väg åt alla möjliga håll.

  I sin senaste bok – Ljudet av tystnad (Libris förlag) – utvecklar han sina tankar om hur Gud kan tala genom tystnad och stillhet.

  – Allt börjar med att man inser att Gud redan är där. Det skapar ett lugn. Men sedan tror jag att tystnaden är en kungsväg till ett fördjupat böneliv, som senare kan rymma både rop, längtan och begäran.

   

  Tomas Sjödins bästa tips för vila och återhämtning 

  Har du några tips för den som känner ett behov av att gå ner i varv under sommaren?

  – Ibland kan man nog tänka att man ska ägna semestern åt att ta igen allt det man förlorat. Men det är en ganska befängd tanke. Jag tror personligen inte att man kan vila ikapp. Vi kommer inte hem som helt andra människor om vi bara får åka till Thailand en månad. Vi behöver något annat.

  Tomas Sjödin rekommenderar i stället de dagliga vanorna och den skapelsegivna rytmen.

  – Jag tror det är det man gör varje dag och varje vecka som formar ens liv. Det är inte de stora kasten. 

  Vad menar du med att gå tillbaka till den skapelsegivna rytmen?

  – Vi behöver gå tillbaka till hur människan är skapad, in i en livsrytm som bygger på arbete och vila. Jag tror det finns en poäng i veckorytmen. Att det är nedlagt i oss att en dag i veckan är tänkt att smaka lite annorlunda. Och det är inte ett straff, utan 24 timmar där jag slipper jaga, jäkta och stressa.

  Att helga vilodagen helt enkelt?

  – Ja, precis. Men som jag beskriver i Ljudet av tystnad, så tror jag även att man har igen om man kan skära ut en stund av stillhet och tystnad varje dag.

   

  Så det handlar mer om att hitta en vardaglig rytm än om att vila under semestern?

  – Visst är det bra att vila under semestern, men om jag ska ge något tips så skulle det vara att ägna lite tid i sommar åt att fundera över hur jag kan få en mer hållbar rytm, så att jag inte stupar in i semestern helt utpumpad varje år.

   

  Vad gör du själv när du behöver gå ner i varv?

  – Jag är lite lik min pappa. Hade någon satt honom på en pinnstol och bett honom vila hade han fått myror i benen. När jag sitter och skriver eller förbereder mig för att tala, så är det så skönt att få lägga det åt sidan för att gå ut och spika eller gräva. För mig innebär vila att göra något annat än det jag vanligen gör.

   

  ”Jag ser fram emot Nyhemsveckan” 

  En vanlig sommar brukar innebära ett flertal talaruppdrag för Tomas Sjödin. Med tanke på pandemin blir det inte lika mycket av den varan i år. Förutom Nyhemsveckan medverkar han på en festival i Danmark och vid en digital konferens från Hemavan.

  Ett besök i hemorten Kramfors är annars en given punkt på sommarens agenda. I övrigt ägnas stora delar av sommaren åt hem och trädgård.

  – Vi bor i ett stort, gammalt hus som alltid kräver väldigt mycket. Och det är inget som känns som en tung plikt i vårt liv, utan snarare väldigt roligt. 

  Ser du fram emot att tala under SVT-gudstjänsten från Nyhem?

  – Ja, verkligen. Det känns som en utmaning att försöka beskriva Guds storhet på åtta minuter i SVT. Men jag hoppas att det ska bli till nytta för människor.