fbpx

Högtider

Kanske har du undrat varför vi firar vissa högtider. Nedan kan du läsa om våra tre största högtider i pingstkyrkan. Påsken, julen och pingstdagen.

Påsk

Påskens budskap är mer än kycklingar, påskägg och harar. Påsken har ett viktigt budskap. Det är berättelsen om en radikal kärlekshandling som förändrade allt.

Alla behöver vi någon som ser och älskar oss precis som vi är. Ändå hör ensamhet till de största problemen i vårt land. Att bli sårade och lämnade av människor vi litat på hör till livet och för varje gång det händer blir det svårare att tro på kärleken igen.

Men det finns en kärlek som aldrig sviker. Det finns en kärlek så stor att den övervann döden. Det är Guds kärlek för dig och det är vad påsken handlar om.

I Bibeln, Johannes 3:16, kan vi läsa: ”Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv.”

Gud skapade människan för att leva i harmoni och gemenskap med honom. Först när Adam och Eva åt av den enda frukt som var förbjuden för dem i paradiset, så gjorde döden sitt inträde. Gud sände därför sin son till jorden för att dö för våra synder, återupprätta vår relation med Gud och ge oss evigt liv. Så här står det i Jesaja 53:5-6 i Bibeln:

”Straffet var lagt på honom för att vi skulle få frid, och genom hans sår är vi helade. Vi gick alla vilse som får, var och en gick sin egen väg, men all vår skuld lade Herren på honom.”

Jesus är fullständig Gud, men blev också helt och hållet människa. Under sin vandring på jorden fick han uppleva ensamhet, utsatthet, svek, förföljelse och lidande. Därför kan ingen förstå allt det svåra vi går igenom som han. Och trots att han var oskyldig, så dömdes han till den mest grymma död man kan tänka sig. Han dog för att han älskar dig.

 

PÅSKENS HÄNDELSER

Påskhelgen inleds med skärtorsdagen. Jesus åt då sin sista måltid – nattvarden, tillsammans med sina lärjungar. Han visste vad som skulle komma och samtalet rörde sig runt detta. Efteråt, i Getsemane trädgård blev han förråd av sin egen lärjunge Judas och fängslades av romerska soldater.

På långfredagen dömdes Jesus till döden. Den mänskliga förklaringen kan ses i att Jesus från Nasaret sågs som judarnas kung och en farlig motståndare till romarna, som ockuperade landet.

Han blev hånad och misshandlad och fick bära ett tungt kors till Golgata utanför Jerusalem. Hans händer och fötter spikades fast på korset, där han hängdes upp mellan två förbrytare för att dö en lång och plågsam död. På kvällen lades han i en grav och en sten rullades för dess öppning.

Några kvinnor gick på påskdagen till graven och upptäckte att stenen var borta och graven tom. De trodde att kroppen rövats bort, men en ängel berättade att Jesus levde igen. Dagen efter, på annandag påsk, visade han sig för sina lärjungar.

När vi firar påsken, vår allra största högtid, så påminns vi om Jesus lidande för vår skull. Han vill att vi ska fortsätta att dela nattvarden och därigenom hans kropp och blod som ger oss förlåtelse för våra synder. I nattvarden har vi nära gemenskap med Jesus och med varandra och får ny kraft att möta livets utmaningar.

På påskdagen firar vi inte bara att Jesus själv uppstod från de döda, utan också en gång för alla besegrat ondskan och döden för oss människor. Efter våra liv på jorden väntar en ljus och evig framtid tillsammans med Gud i Himlen, när vi tar emot honom i våra hjärtan.

Jul

Gud befinner sig ofta på de mest oväntade platserna och i de mest oförutsägbara situationerna. Han ville vara med oss och genom en jungfru gjorde Han det oväntade och lät Messias födas som ett barn i ett stall. Ingen förväntade sig att allsmäktige Gud skulle komma som ett barn, så ödmjukt och sårbart, för att kunna vara närvarande i våra liv – i vår glädje, i vår sorg – för att ge oss hopp för framtiden.

Gud talar till oss och genom oss i det ringa. Våga lyssna efter Guds viskningar och följ hans röst.

Därför ska Herren själv ge er ett tecken: Se, jungfrun ska bli havande och föda en son, och hon ska ge honom namnet Immanuel. Jesaja 7:14

Förväntningarna var att Messias skulle komma som en kung i full utsmyckning. En kung som skulle lösa våra problem. Men när Jesus kom till världen som ett barn gavs inte löften om en problemfri värld. Löftet som Jesus, fredsfursten, bar med sig var att vi kan få frid när vi går med Gud. Att vi mitt i vår värld kan leva ett liv med fullständig frid inombords.

Ett barn blir oss fött, en son blir oss given. På hans axlar vilar herradömet, och hans namn är: Under, Rådgivare, Mäktig Gud, Evig Far, Fridsfurste. Jesaja 9:6

När Jesus föddes tändes ett hopp och ett ljus. Ett ljus för att vi ska kunna vandra Hans vägar och för att Han genom oss ska kunna lysa för att ge hopp till de som ännu inte känner Honom. I en värld där nattsvart mörker och ångest råder mer än någonsin, kan vi genom Jesu seger bryta igenom mörkret och låta ljuset och hoppet nå alla de som vandrar i dödsskuggans land.

Men det ska inte vara nattsvart mörker där ångest nu råder… Det folk som vandrar i mörkret ska se ett stort ljus, över dem som bor i dödsskuggans land ska ljuset stråla fram. Jesaja 9:1-2

Kristihimmelsfärd och Pingstdagen

Vi firar att Jesus, 40 dagar efter sin uppståndelse på påskdagen, steg upp till himlen och då också gav löftet om dopet i den helige Ande. ”Johannes döpte er i vatten men om några få dagar ska ni bli döpta i den heliga Anden.” Apg. 1:5. Det är inte ett löfte som bara gällde lärjungarna utan ett löfte som gäller dig!

Pingstdagarna handlar om löftet att vi skulle få den Helige Ande, hjälparen. Det är ett löfte som handlar om att du har möjlighet att få hjälp, kraft, frid och vägledning genom livet. Ett löfte som kommer hjälpa dig att få vishet i vad du gör och vad du säger. Ett löfte om att få uppleva det eviga hoppet och Guds kärlek i ditt hjärta. Det är ett löfte som gäller dig. Det gäller din familj, dina vänner och dina grannar.

”När pingstdagen kom var de alla samlade. Då hördes plötsligt från himlen ett dån som när en våldsam storm drar fram, och det fyllde hela huset där de satt. Tungor som av eld visade sig för dem och fördelade sig och satte sig på var och en av dem. Alla uppfylldes av den helige Ande och började tala främmande språk, allteftersom Anden ingav dem att tala.” Apg 2:1-4

Även idag, över 2000 år senare, gäller löftet om den Helige Ande. Gud döper i Helig Ande fortfarande, och Han vill ge den helige Ande till alla som ber honom om det. Löftet gäller dig. Löftet gäller alla.

På sociala medier kan du lyssna på samtal, undervisning och vittnesbörd under #löftetgällerdig