Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här
SPRÅKKAFÉ I KARLSTAD PINGSTKYRKA.

SPRÅKKAFÉ I KARLSTAD PINGSTKYRKA.

Welcome to Sweden!

Huvudsaken är att lära sig språket. På köpet får de nyanlända också access till evangeliet. Welcome to Sweden och till Språkkaféet i Karlstad.

Eftermiddagen börjar mörkna och GianCarlo De La Paz tänder ljus och ställer fram kaffetermos och smörgåsar. Det är underligt att tänka på att han för några år sedan gick på business school i Manila, Filippinerna. Efter studierna ville han studera i ett land som har multinationella framgångsrika företag – vilka kan lära ut business bättre, tänkte han – och hamnade på universitetet i Karlstad.
Där var han med i en kristen mångkulturell grupp och bestämde sig för att bli en lärjunge och att döpa sig. Han började gå i Pingstkyrkan och upptäckte Språkkaféet. Han såg sin chans att lära sig svenska lite snabbare och att knyta kontakter med människor från olika länder.
Så småningom blev han en av två ledare för Mosaik, som är en introduktion i kristen tro. Det blev så att GianCarlo spenderade mycket av sin lediga tid på Språkkaféet, så när han fick frågan om att vara kafévärd var det lätt att säga ja.
– Det faktum att vi är i en kyrka genomsyrar hela atmosfären här. Alla är välkomna och får ett kärleksfullt bemötande, säger GianCarlo.
Så börjar studenter och flyktingar strömma in. De kommer från uppskattningsvis 15–20 länder för att lära sig svenska. De flesta har muslimsk bakgrund. Volontärer från Röda korset och från församlingen kommer och sätter sig vid borden. En av dem är Eivind Nordby som varit volontär i två år.
– Vi pratar inte så strukturerat, utan jag får anpassa mig efter den jag samtalar med. För några är det grundläggande ord och meningar, och för andra, lite mer avancerade, kan jag arbeta med uttal och grammatik. Efter några månader märks en tydlig skillnad. Många kommer tillbaka och det är roligt att få lära känna varandra lite bättre. Det är väldigt roligt, säger han.
Språkkaféet är en mötesplats för människor med olika bakgrund. Där praktiseras svenska, där för man samtal, lär sig om varandras kulturer och knyter vänskapsband. Det är ett samarbete mellan Pingstkyrkan, kommunen och Röda korset.
De flesta onsdagar kommer mellan femtio och åttio personer. De flesta kommer dit för att lära sig svenska. En del är där för att spela biljard och träffa vänner. Jenny Antonson är barnpastor i församlingen och hon prioriterar att komma till Språkkaféet på onsdagar.
– Jag ser det som viktigt att vara här som kvinna. Många av de som kommer hit har inte i sin kultur att möta kvinnor. Jag blir en representant som visar att kvinnor är jämbördiga i vårt samhälle. Jag känner att det händer något när vi möter varandra med respekt. Det är även nyttigt för min del att möta män från de här kulturerna och inse att jag inte behöver vara rädd, säger hon.
Kyrksalen ligger precis intill med bara en glasvägg emellan, så korset är ständigt synligt. Och efter Språkkaféet är det en samling där man pratar om tron på Jesus. De som vill fördjupa sig ytterligare har möjlighet att vara med i en Bibelupptäckargrupp.
Sedan Språkkaféet startade för ett år sedan har femton personer varit med i en sådan grupp som Svante Hektor och hans fru Anette leder. Svante Hektor är vice föreståndare i församlingen, men har missionär som sin främsta identitet.
– Vi vet inte hur länge, men de onådda folken är här nu. Vi har ett unikt tillfälle att dela evangeliet och att ge möjligheten för fler att bli lärjungar, säger han.
I somras blev nio av Språkkaféets besökare döpta. En av de första som kom med i en bibelupptäckargrupp var Morteza som är 18 år. Han kom till Sverige med hjälp av människosmugglare och bor nu på en flyktingförläggning i Karlstad.
– Jag kom från en märklig religion som lärde mig att om jag gör fel så kommer jag till helvetet. Jag var alltid ledsen förut. Sen mötte jag Jesus. Jesus sa: Det räcker att du tror på mig, så är jag med dig och du får evigt liv, säger han.
I somras blev han först andedöpt och sedan döptes han i vatten.
– Jag kände hur jag blev varm i hjärtat. Jag kände att Gud är evig och så stor. Jesus räddade mig. Mitt förra liv dog och mitt nya liv började här, säger han.
Utanför fönstret är det helt mörkt nu. Samtalen surrar kring borden. Än har den första snön inte fallit, men kylan från regnet sipprar in genom dörren.
– Vädret är en av de saker jag verkligen älskar med Sverige, säger GianCarlo De La Paz.

FAKTA/ Tre steg till lärjungaskap
Språkkafé – är vad som i Lärjungaresan kallas för Access. Det är där vi visar Guds kärlek och möter ett behov hos migranter (språk och integration).
De som visar intresse för tron kan bjudas med till Mosaik – som är en samling för unga vuxna med gemenskap i storgrupp i kyrkan där bibelupptäckande är ett viktigt inslag.
Bibelupptäckargrupper i hemmen med tydlig inriktning på lärjungaskap.
Dessa är dock inte en trestegsraket per automatik utan är snarare olika möjligheter för den som vill utforska vem Jesus är och ta lärjungasteg för att erfara vad tron på honom innebär.