Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

Walter ska nätverka med migrantförsamlingar

– Internationella församlingar som leds av personer som själva är invandrare i Sverige behövs. Det säger Walter Zuniga, som nyligen anställts som projektledare av Pingst för att uppsöka och nätverka med de här församlingarna.

Sedan i mitten av augusti är Walter Zuniga projektanställd av Pingst på 20 procent för att uppsöka och nätverka med migrantförsamlingar med pingstbakgrund och -inriktning.
– Uppdraget ligger mig varmt om hjärtat, säger Walter, som driver ett eget företag som personlig tränare och kostrådgivare, och samtidigt fungerar som föreståndare för SOS Church i Stockholm, som har en multikulturell prägel.
– Det passar så bra in i det jag redan står i, säger han.
Det första han tagit tag i är att skapa en kontaktlista till församlingar som finns här i Sverige och som kanske hittills fungerat utan någon som helst kontakt med svenska nätverk. Flera kontakter har han fått genom medlemmar i den egna församlingen.
– Det är bra att de har sina nätverk hemifrån, men ska man lyckas i Sverige så måste man också hitta kanalerna här, menar Walter, som är mån om att komma med en utsträckt hand från Pingst i Sverige och bygga relationer och skapa samhörighet.
Han kommer att lägga ungefär en dag i veckan på arbete med projektet och framför allt ägna de dagarna åt att mötas över en fika eller lunch och samtala. Det ger en auktoritet att komma som representant för hela Pingst och inte bara från en församling, menar han.
– Jag är också mån om att möta dem som en invandrare som ärar det de gör i Sverige. Deras församlingar behövs här. En del i projektet handlar också om att undersöka om dessa församlingar är intresserade av att vara en del av svensk
pingströrelse och svensk pingstpastorsgemenskap.
Walter Zuniga kom själv till Sverige som 11-åring från El Salvador. När han var 14 år kom han in i en ond cirkel av bus, droger och kriminalitet. Men när han var 17 år förvandlades hans liv.
– Min mamma hade blivit frälst under ett besök i El Salvador och berättade mycket om det. Själv hade jag helt tappat tron på Gud.
Men en kväll när Walter kom hem sent efter att ha festat och tagit både det ena och det andra kom hans mamma in i hans rum och la händerna på honom och bad.
– Och då sa jag bara till Gud att om du finns så förlåt mig för allt.
Walter berättar om hur hela atmosfären förändrades, hur kärleken kom in och det hårda inuti honom försvann. Redan nästa dag kontaktade han en pastor och bad om att döpa sig. Detta var 1997 och Walter tog sina första steg på trons väg.
– Jag började med att reda ut allt som låg på mitt samvete, berättar han.
Snart engagerade han sig i Brottsförebyggande verksamhet i sin hemstad och drog igång projektet Lugna stan, där han sökte upp gamla kompisar. Efter en tid flyttade han till Märsta och blev en del i pingstförsamlingen där och i deras Outreach-team. Mellan 2005 och 2009 bodde han i Bulgarien tillsammans med fru och barn och arbetade som missionär bland muslimer där. Under åren där lärde sig Walter bulgariska. Och sen tidigare har han spanska, engelska och svenska, vilket kommer att vara en god tillgång i hans nya uppdrag.
Att just han fått det här uppdraget från Pingst handlar nog om att han och Pelle Hörnmark mötts och samtalat och delar intresset för missionens värld.
– Vi kom att prata om mitt hjärta för internationella, multikulturella församlingar, berättar Walter, och vi insåg att det klickade med det vi båda gått och tänkt på. Så det föll sig helt naturligt.
Projekttjänsten är tidsbegränsad fram till mitten av februari nästa år.
Som projektledare arbetar Walter Zuniga på uppdrag av Pingsts föreståndare och en liten arbetsgrupp, där också verksamhetsansvarig för Pingst Nationellt Ingrid Svanell och föreståndaren för Europaporten i Malmö, Andreas Wessman, ingår.