Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

Viveka Sjögren vann manustävlingen "Du är inte ensam"

Manustävlingen ”Du är inte ensam”, en gemensam satsning av Libris förlag, LPverksamheten, IOGT-NTO:s Juniorförbund, Blå Bandet och Hela Människan, resulterade i ett 90-tal manus. I slutet av augusti utsågs vinnaren. Viveka Sjögrens manus Joy till världen tog hem segern, äran, bokkontrakt och 50 000 i vinstpengar.

Inbjudan till tävlingen gick ut förra året och där stod bland annat så här: ”Barn behöver berättelser! Mitt i vårt högteknologiska, självförverkligande, shoppande och bloggande samhälle lever barn som inte riktigt får chansen att vara sig själva. Fler än vi tror växer upp med en förälder som har missbruksproblem. Många av dem kämpar för att dölja allt för omvärlden i lojaliteten med sina föräldrar. Skam, skuld, oro, brist på självkänsla och ibland ett självpåtaget ansvar för familjen kan ta ifrån dem den självklara glädjen i att växa upp och upptäcka världen. En berättelse att känna igen sig, och som dessutom förmedlar hopp, kan göra en stor skillnad i en sådan tillvaro: ,Du är inte ensam.,”
I början av sommaren i år hade tävlingen fått ett 90-tal författare att skicka in sina manus.

Juryn har valt
Nu är juryn, bestående av representanter för Libris förlag, IOGT-NTO:s Juniorförbund, Blå Bandet, LP-verksamheten och Hela människan tillsammans med författaren Vibeke Olsson, klar med sitt arbete och motiverar vinnarmanuset så här:
”I Joy till världen (arbetstitel) blir en mellanstadieflickas mycket specifika livssituation en förtrollande och engagerande bild. Vem som helst som någon gång har känt sig ensam eller övergiven kan leva med i den. Viveka Sjögren gestaltar tillvaron en bra bit bort från storstadsmiljön och ger alla Joys vänner liv och personlighet. Hon visar på fantasins kraft och vågar låta Joy se vuxnas misslyckanden och ansträngningar utan att flytta över ansvaret till barnets axlar. Joy till världen glittrar av hopp och glädje och står på alldeles egna ben.”
Vieka Sjögren, bosatt i Delsbo, har tidigare gett ut flera bilderböcker, senast Den andra mamman. Hon vinner förutom ära och bokkontrakt 50 000 kronor. Joy till världen kommer att ges ut på Libris förlag under 2010.
Marianne Andersson Nordell var LP-verksamhetens representant i juryn.
Ä Just den här boken var min favorit, säger hon.
Ä Den är en läsupplevelse och bra utgångspunkt för samtal med barn, som lever i utsatta miljöer, men också intressant och spännande för barn som inte alls har någon kunskap eller erfarenhet av missbruk.