Vimmels chefredaktör fick sin utbildning på ”Kagge”

För två år sen gick Elin Liljero ut journalistlinjen på Kaggeholms Folkhögskola. I dag är hon chefredaktör. Målet är att vara där Gud vill ha henne och i ett trångsynt mediesverige vågar Elin Liljero och hennes tjejmagasin Vimmel sticka ut från mängden.

– Om inte Jesus hinner komma tillbaka, så har jag min egen tidning i New York om sju år, säger Elin Liljero självsäkert.
Den 23-åriga stockholmstjejen har precis kommit hem från en tripp till London, där hon intervjuat det omåttligt populära pojkbandet Westlife. Intervjun gjorde hon för tjejmagasinet Vimmel Magazine, där hon är chefredaktör och ansvarig utgivare.
Elin Liljero är en av flera framstående personligheter i mediebranschen som fått sin skolning på pingströrelsens skola Kaggeholm.
– Kaggeholm har en bra kombination av teoretiskt och praktiskt arbete. Jämfört med journalisthögskolan jobbar man mycket mer praktiskt. Det var en jättefördel när man kom ut i arbetslivet, säger Elin.

Mycket tofflor och fika
Elin kom in på utbildningen direkt efter gymnasiet och blev minstingen i klassen. Men att vara yngst hade också positiva sidor. Elin var redan inne i pluggandet och hade därför disciplinen som krävdes för att lyckas.
– Det behövdes verkligen självdisciplin, i bland kunde det bli lite väl mycket myskänsla på skolan. Folk gick runt i tofflor och fikade varannan timme, säger Elin och skrattar.
I dag kan hon se att tiden på Kaggeholm verkligen gjort avtryck. Vissa kunskaper från skolan har präntats in djupt i ryggmärgen och blivit självklarheter för henne.
– Under min tid på ”Kagge” lärde jag mig en hel del avgörande saker som gör att jag klarar av mitt jobb idag, till exempel hur man skriver en bra ingress, när man ska ha långa eller korta pratminus och hur layout- och bildprogrammen fungerar.

Tron präglar jobbet
För Elin Liljero är det självklart att hennes kristna tro ska prägla allt hon gör, även jobbet. Efter Kaggeholm började hon jobba på Expressen. Hennes första uppdrag där blev att skriva om one-night-stands.
– När man är ny kan man ju inte bara tacka nej. Och att tacka nej i första taget tycker jag är att ge upp för lätt, säger Elin. För mig är det en utmaning att skriva om tabubelagda ämnen med en ny och sund vinkel. I det här fallet hittade jag bra folk som uttalade sig och kunde skriva en ganska kritisk, men samtidigt intressant artikel.

Inte vara för smal
Det handlar hela tiden om att tänka efter. Hur kan jag få det här att gå ihop med min tro och mina värderingar, men samtidigt vara intressant för en läsare i dag.
– Jag har lärt mig att inte vara för smal i mitt tänkande, summerar Elin.
Det är också så hon vill tänka när hon nu gör sin egen tidning, Vimmel Magazine. Tidningen är som vilken annan tjejtidning som helst, men utan bantningstipsen och den tydliga sexfokuseringen.
– Jag tycker att mediesverige kan vara ganska trångsynt i vad man väljer att skriva om. Jag tror att folk börjar bli ganska mätta på att läsa om sex, fortsätter hon.
Elin har valt att gå en annan väg. Målet med hennes arbete skiljer sig troligen en hel del från den gängse normen inom mediebranschen.
– Mitt mål är att vara där Gud vill ha mig. Jag tror att varje människa är skapad med särskilda gåvor och jag tror att jag hittat min gåva.
– Det är otroligt kul att Gud valde att ha mig här.
– Men om Gud plötsligt vill att jag ska börja jobba på en lokaltidning i Jukkasjärvi, kommer han att lägga ner en sån längtan i mig, säger den före detta Kaggeholmseleven och skrattar.

Fotnot: Mediautbildningen på Kaggeholms folkhögskola har funnits i mer än 30 år. Den första utbildningen startade 1974.
I november inbjöds 700 före detta mediaelever till en mingelträff på hotell Clarion i Stockholm för att uppmärksamma detta.