Läs senaste upplagan av Tidningen Pingst här Läs mer

Viktiga motbilder

Ibland undrar jag om vi egentligen förstår hur mycket våra värderingar och liv påverkas av det vi läser, ser och hör runt omkring oss. Och hur ”smidigt” det går. Att vända en opinion är enkelt för de grupper som har tillgång till vår tids offentliga megafoner. Plattformar etableras varifrån ett speciellt budskap kan trummas ut tills det framstår som en allmänt vedertagen sanning.
Det kan gälla såväl synen på familj och äktenskap som vaccinationer och lämplig kosthållning, för att bara ta några exempel. Och när Janne Josefsson ”avslöjar” det ena eller andra så ger det oftast direkt utslag på förtroendebarometern.
Själv kan jag ibland nästan desperat längta efter motbilder. Inte nödvändigtvis för att jag inte vill hålla med, utan för tt jag saknar de riktigt vässade argumenten som kan ge mig en rimlig chans att faktiskt ta bilda mig en uppfattning. Det tycks gå alldeles för lätt att styra in folket i den allmänna, välplöjda åsikts- och livsstilsfåran.
Som kristen är man ngalunda skyddad från sådan påverkan. Vi lever ju i samma verklighet som alla andra och vi vet ju hur löpsedlarnas rubriker och trenddebattörers ”hjärtefrågor” ges ny näring och luft runt fikabordet på jobbet. Vi kan inte heller blunda för att det i våra egna, kristna sammanhang finns starka ”opinionsbildare” vars agenda ibland tillåts påverka församlingen lite för mycket. Det kan lätt bli slagsida åt ena eller andra hållet i undervisningen, och ibland går det lite för lätt att anpassa både verksamhet och gudstjänst till vad som allmänt uppfattas som ”dagens sanning”.
Det är därför jag med stor tillfredsställelse rekommenderar böckerna här intill. De är alla, inom sitt område, motbilder till det som annars sköljer över oss. Halldorf ger, i sina kloka svar till frågeställarna, genomtänkta och sympatiska råd om att våga tro på äktenskap och kärlek i en tid när skilsmässa och uppbrott prisas i det offentliga.
Severin utmanar den europeiska alkoholkultur som numera etablerats också i kristna miljöer som tidigare varit helnyktra. Bokens själva existens är ju ett tecken på hur opinionen har vänt i den här frågan på bara något decennium.
Robert Erikssons bok är kanske den som allra mest går på tvärs med tidsandan, om än lågmält. Medan marknaden flödar över av självhjälpsmetoder och Life coaching, får vi här ett helt annat, och mindre självcentrerat, perspektiv: släpp in Gud i hela livet.
Och jag konstaterar tacksamt att här har de kristna förlagen gjort sitt jobb.