Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

- Vi borde synas mer

Rasmus Troedsson, skådespelare och journalist, ska kommunicera pingst

Rasmus Troedsson är sedan i början av sommaren kommunikationsansvarig på Pingst – fria församlingar i samverkan. – Det vore underbart om vi i Pingst kunde bli mer synliga, våga stå för att vi är pingstvänner, och samtidigt förnya oss språkligt och våga använda nya kanaler för att nå ut, säger han.

Rasmus Troedssons arbete kommer framför allt att handla om att tillsammans med övrig personal på informations- och kommunikationsavdelningen lägga upp den framtida kommunikationsstrategin för Pingst. Hans tjänst är helt ny och har tillkommit i och med den nya organisationen.
– Mycket kommer nog att handla om att modernisera tilltalet, säger han.
Det bästa sättet att nå dem som är yngre än 40 är via webben, menar han.
– Vi här på Pingsthuset är mediaevangelister och vår vardag går ut på att förstå och tjäna de lokala församlingarna och det kan vi bland annat göra genom att koppla ihop sökarna på nätet med de olika lokala pastorerna.

Webbportal
Han ser till exempel framför sig en webbportal, där det finns undervisning, radio- och tv-sändningar, blogg och kontaktlänkar till lokala pingstförsamlingar.
– Väckelsen är redan på gång och vi måste vara på plats!
Han säger det på sitt karakteristiska intensiva sätt och spänner ögonen i mig.
– Omvändelsen är visserligen gratis, säger han, men vi måste ha medel för att kunna göra satsningar utåt, så låt oss för Guds skull hjälpa varandra!
Rasmus Troedsson menar till exempel att pingstvänner inte har råd att låta kyrkoavgiftspengarna gå till Svenska kyrkan. Den egna rörelsen behöver dessa medel för att kunna flytta fram positionerna.
– Vi måste hjälpas åt med kostnaderna för att nå ut.
Rasmus har ingen typisk pingstbakgrund. Tvärtom var det först för tio år sedan som han började söka Gud.
– Jag var framgångsrik, men svårt alkoholiserad och då gick jag ner på knä och bad till Gud att han skulle hjälpa mig att hålla mig nykter. Då vände mitt liv.
Rasmus tillhör idag Filadelfiaförsamlingen i Stockholm. Något han knappast själv trodde skulle bli resultatet av hans första kontakt med pastor Sten-Gunnar Hedin.
– Nej, jag ringde för att skälla ut honom. Men när jag hade gjort det tyckte han att vi borde träffas. Det gick jag med på och det resulterade i att jag blev frälst och medlem i församlingen.

Lobby- och mediearbete
I dag handlar en del av hans arbetsuppgifter om att bistå pingstföreståndaren med lobby- och mediearbete.
Rasmus Troedsson är 42 år, uppvuxen i Skåne, men bosatt i Stockholm sedan drygt 20 år tillbaka. Han har varit verksam som journalist i många år, som programledare på både radio och tv och som reporter. Han har också skrivit några böcker.
Sedan tio år tillbaka har han också arbetat som skådespelare och har bland annat spelat i tv-serier som Graven och Lasermannen. Till hans meriter hör också en tjänst som informationschef för Statens försvarshistoriska museer. Nu ser han fram emot sitt nya jobb med stor förväntan.
– Ja, jag tycker det ska bli jätteroligt. Jag har hållit utkik efter den här typen av jobb i många år, berättar han.
Rasmus Troedsson ser den nya organisationen av Pingst som en välsignelse och tror på att en slagkraftig organisation kan få betyda mycket. Men framför allt är det väckelse han drömmer om.