Hälsoundersökning i Mangri, Nepal. Foto: Annelie Edsmyr

Hälsoundersökning i Mangri, Nepal. Foto: Annelie Edsmyr

Världens barn-galan lyfter PMU-projekt

En av filmerna under årets Världens Barn-gala speglar ett PMU-projekt i den avlägset belägna byn Mangri i Mugudistriktet i Himlaya. Här får både barn och lärare stöd för bättre hälsa och utbildning.

I VÄSTRA DELEN AV NEPAL, högt upp i Himalayabergen, driver PMU med medel från Världens Barn och i samarbete med Smyrnaförsamlingen i Göteborg och den lokala partnern United Missions to Nepal, ett projekt som totalt når barn och lärare i 16 byar i området. Syftet med projektet är att förbättra barnens utbildning och hälsa i en av de mest svårtillgängliga regionerna i Nepal.
Under Världens Barn-galan på Sveriges television den 4 oktober kommer en film från projektet i byn Mangri att visas. Filmningen är gjord av PMU-medarbetarna Johanna Litsgård Lebourne och Annelie Edsmyr och spelades in tidigare i år, men det är SVT som redigerat ihop tv-versionen.
Att ta sig till Mangri tar tid. Först flyg från Sverige till Katmandu, sedan två inrikesflyg, därefter bil på snirkliga smala vägar längs bergskanter och till sist en hel dags vandring upp till byn som ligger på 2 000 meters höjd.
Med på resan var två svenska flickor från Öckerö, Elina, 13, och Elicia, 10, som målmedvetet och under flera år samlat in pengar till Världens Barn. Nu fick de med egna ögon se arbetet på plats och deras upplevelser skildras i tv-inslaget.
– Vi fick vara med när det var hälsoundersökning på skolan. De kollade syn och hörsel och gav avmaskningsmedel till de barn som behövde det, berättar Elina.
Hon och hennes syster fick också lära sig mer om barnens levnadsförhållanden och möjligheter.
– När vi pratade om vad vi brukar göra på fritiden insåg man hur fattigt och svårt barnen har det här, säger Elicia.

PMU HAR ARBETAT i distriktet i åtta år och projektet har bland annat bidragit till att förbättra klassrumsmiljön och utrusta skolorna med första hjälpen-material. 35 lärare har fått träning i mer barnanpassad pedagogik och både föräldraföreningar och lärare har engagerats för att öka förståelsen för vikten av utbildning.
Sammanlagt når projektet barn och lärare i 16 olika byar. Under det första året fick 322 barn genomgå hälsoundersökningar och lokala hälsokliniker fick träning i hur de kan arbeta med skolhälsovård.
FAKTA/
• Världens Barn är Radiohjälpens största insamlingskampanj och ett samarbete mellan Sveriges Television,
Sveriges Radio P4 och 14 svenska biståndsorganisationer, varav PMU är en.
• Varje år beviljar Radiohjälpen medel till ett femtiotal projekt inom Världens Barn, ofta spridda i över 30 länder världen över.
• Världens Barn utgår från att alla barn har rätt till hälsa, skola och trygghet.