Läs senaste upplagan av Tidningen Pingst här Läs mer

Väntan

Följ det senaste inom kristna litteraturen Mejla idéer till staffan.swahn@pingst.se

Det är mycket nu. Mycket historia. Och väntan.
Vi som lever nära gänget som jobbat med bokverket Svensk Pingsthistoria har väntat länge på ”Årets bok” gånger två. Historieverket ges ju ut i två band, alltså blir det dubbel bokglädje.
Och när Pingst.nu kommer ut är det bara några få dagar kvar till att bokverket finns ”på riktigt”. Tisdagen 19 juni blir Nyhemsveckan platsen för den verkliga lanseringen av detta gigantiska och synnerligen innehållsrika bokverk – en verklig guldgruva för historieintresserade.

Men, vänta nu – jag går väl inte och längtar efter ett historieverk bara för att titta bakåt, minnas, ja, jag är så gammal att jag kommer att minnas en hel del av innehållet, bli påmind och lite ytligt konstatera massa saker som har bäring på min egen livsstil och min tillvaro?
Nej, nu får jag ett ordentligt redskap för att med hjälp av en backspegel reflektera över nuet och framtiden – så skall all historia läsas och studeras, enligt min filosofi.
Jag har just avslutat läsningen av Lewis brev av Joel Halldorf, en verkligt god aptitretare på det större historieverket. Läs den och reflektera över en pingstledare som haft så stort inflytande över den kristna utvecklingen i vårt land – en ”rysare”.

Just nu läser jag två böcker parallellt, den ena boken 37 år gammal, den andra ett år gammal. Det handlar om Ivar Lundgrens NY PINGST, som ger oss den helt oslagbara historieberättelsen om den karismatiska väckelsen från 60-talet och om den fina text- och bildberättelsen om hela pingstens historia och utveckling, som gavs ut i samband med Azusa Centennial-konferensen i Los Angeles för ett år sedan.
Tänk vad den helige Ande kan åstadkomma, tänk när människor blir döpta i den helige Ande och blir bärare av Andens frukt och gåvor!
Min längtan och bön, när jag läser de här historieböckerna, är att detta skall drabba vårt land ännu en gång, ännu mäktigare, ännu kraftigare. Jag hoppas vi möts i den bönen.

———————————————-

GRABBEN I KUVÖSEN BREDVID – Jonas Helgesson
Bokförlaget Libris
”När jag ska förklara hur min kropp fungerar brukar jag säga att den är som ett datorspel med dålig grafik – det mesta går segt, och det rycker och hoppar en hel del. Med vänster arm kan jag knappt göra något vettigt alls. Däremot kan jag hur lätt som helst spilla ut mjölk, kaffe, läsk och dylikt över stora ytor. Att bära ett glas vatten med den mycket lugnare högerhanden är också en utmaning för mig, än i dag, fast jag snart är 30 år.”
Grabben i kuvösen bredvid är en bok om att vinna mot ett handikapp och om att se utmaningen och möjligheten i varenda orealistisk dröm.

DEN HELIGE ANDE – Hans Weichbrodt
Verbum
Tredje personen i Treenigheten upplevs av många som svår att få grepp om, svårare än Fadern och Sonen.
Detta är en enkel, men innehållsrik, presentation av den helige Ande.

MEN JAG ÖVERLEVDE – Révérien Rurangwa
Bokförlaget Libris
”De dödade mig, mig och hela min familj, i Rwanda i april 1994. Jag var femton år. Jag dog inte.” Ett årtionde efter folkmordet börjar Révérien Rurangwa berätta om vad det var som hände i Rwanda den vår när hela världen stod som lamslagen, när två folk som levt sida vid sida plötsligt förvandlades till mördare och offer. Han berättar om sin hemby och dess historia som plötsligt blev våldsam, om hur grannarna dödade hela hans släkt och om hur en person som han kände väl gav sig på hans familj och utplånade den. Det var bara det att Révérien inte dog. Sedan den där dagen i april 1994 är varje dag en dag som han måste överleva.

KRISTENDOMENS SPÅR – Jonathan Hill
Bokförlaget Libris
Kristendomen har varit en starkt kultur­skapande kraft i västerlandet. En stor del av vår konst, musik och diktning har en kristen inspiration. Rafaels och Michelangelos fresker, Bachs passioner och Mozarts Rekviem hör till vårt kulturarv.
Men det kristna kulturinflytandet sträcker sig mycket längre än ti