Läs senaste upplagan av Tidningen Pingst här Läs mer

Vänskapens sötma

Hösten och vintern har bjudit mig på ett antal funderingar kring innebörden av ordet vänskap. Vad är vänskap?
Hur får man nya vänner? Hur hanterar jag det som händer i mitt hjärta när vänskapsbanden brister? Varför brister de ibland? Är de som gör vänförfrågningar på Facebook mina vänner eller heter det bara vänner? I så fall, varför heter det så?
Ordspråksboken säger att vänskapens sötma ger själen kraft. Har precis upplevt det. Igen. Hon både är och heter Zawadi=gåva. Satt på hennes nysopade gård, på huk vid spisarna. Min swahili är inte vad den borde vara, hennes engelska har stora brister, detta bryr sig inte vänskap om.
VI PRATAR TROTS DET OM VEM som fått barn i grannhusen i den lilla byn. Om glädjen att hon fått jobb igen så hon kan försörja sig och sin oavlönade man. Han är pastor. När jag frågar om när de teologiskt utbildade kvinnorna ska får bli pastorer, vet hon inte svaret. När jag vill veta om det är Bibeln eller de vita missionärerna som sagt att kvinnor inte kan bli det, ler hennes man bara sitt stora vackra leende. Zawadi skrattar och vi hackar lite mer tomater. Obehindrat flyttar hon kolbitarna med sina bara händer för att reglera värmen på de små kolspisarna.
Hon och Alfred har liksom jag och min man haft svårt att få barn. För oss var det flera år av saknad innan vår dotter kom. För dem är det ett livslångt problem och en försvårad ålderdom att de förblivit barnlösa. Ovanligt nog har de stannat hos varandra. Vi har gift oss av kärlek, säger Zawadi. I deras lilla hem ryms ofta syskonbarn som behöver få bo något år nära byns skola.
NÄR JAG SITTER DÄR inser jag att min egen dotter också blivit en del i denna familj. Alfred och hon dukar, Zawadi ställer frågor till min dotter som jag inte ställt om hennes framtid och livet. Vi äter, maten smakar underbart.
Givetvis räcker maten även till fyra små barn från byn. Det börjar bli mörkt och vi ska gå hem till oss. Nästa gång vi ses med glädje kan ni bo här, säger Alfred. Gärna svarar vi, med glädje ska vi ses. Nästa gång tänker jag, när är nästa gång? Vi vet alla att nästa gång kanske aldrig kommer. Om Gud vill, tillägger Alfred. Hur det än blir så känner jag att vänskapens sötma ger själen kraft.