Läs senaste upplagan av Tidningen Pingst här Läs mer

Vad ska jag läsa?

Följ det senaste inom kristna litteraturen Mejla idéer till staffan.swahn@pingst.se

Jag får den här frågan ganska ofta. Eftersom det ingår i mitt arbete att höja temperaturen för den kristna boken är det inte så konstigt att jag deltar i många samtal om böcker. Det saknas ju inte tillfällen att handla böcker, men många är något förvirrade i situationen som uppstår – vad ska jag läsa?
Själv hinner jag inte läsa alla böcker jag skulle önska, jag har inte råd heller att köpa alla böckerna på önskelistan. Så visst är det en berättigad fråga, här gäller det att prioritera.

Mina tips: Ta boken som ”känns” intressant – gå på magkänslan, om det går snett kan du ge bort den eller skänka den till Second hand.
Inventera vad du kan behöva när det gäller din tro. Det finns massor av bra böcker, du behöver nödvändigtvis inte bejaka varje ord, men läs för för att reflektera, för att vidga tankarna.
Här intill finns böcker som kanske passar för de två tipsen. Den här sidan skal ge lite tips-tankar, men det betyder inte att jag har läst alla böckerna som presenteras här eller att jag säger att dessa är mina egna favoriter.
Två av böckerna sätter fokus på tidens avslutning och Jesu tillkommelse. Spännande att läsa lite olika tolkningar av bibelsanningarna i dessa ämnen. Boken Guds eld över Sverige gav mig både reflektion och förundran, men framförallt längtan efter att vårt land i mycket större grad skall få del av den Andens våg som
berör stora delar av vår värld.

Dessutom: Tack Libris för ännu en Ortberg, kvällen är räddad!
Och så upprepar jag rätt information om utgivningarna i småskriftserien från det teologiska nätverket i Pingst: nu finns småskrifterna Andliga ledare samt Homosexualitet och kristen tro. Fråga efter böckerna i din församling. Så här ser de ut:

———————————————-

STÅ UPP OCH BYGG! – Roine Swensson
Semnos Förlag
Studiet av Nehemja bok, med dess fokusering på återuppbyggandet av Jerusalems murar och upprättelsen av folkets andliga liv, blir en sporre i det konkreta församlingsarbetet. Såväl andliga ledare som ”vanliga medlemmar” skall kunna ta till sig bokens budskap och få en förnyad tro för sin egen församlings situation. Varje kapitel avslutas med samtalsfrågor, lämpliga i mindre studiegrupp eller för egna reflektioner.

DET KOM ETT BREV – Jack-Tommy Ardenfors
Christian Education
Jack-Tommy Ardenfors ger ut sin “avskedsförkunnelse” i Smyrna Göteborg. Boken är också tillägnad Smyrnaförsamlingen, men kan naturligtvis läsas med stor behållning av icke-smyrnaiter. Boken tar upp de sju breven till församlingarna som beskrivs i Uppenbarelseboken. Författaren ställer frågan: “Om Jesus skulle skicka ett brev till oss i dag, hur skulle det vara formulerat?”

VARJE BOK I SKRIFTEN – Bertil Swärd
SödermalmMedia
Att få en koncentrerad översikt av varje bibelbok insatt i sitt historiska sammanhang är ett viktigt verktyg för att förstå Bibeln. Här har författaren lyckats med en lättillgänglig bok med mycket faktamaterial. Den används på många bibelskolor över världen, men är minst lika användbar för den enskilde bibelläsaren.

JESUS KOMMER … – Bertil Swärd
SödermalmMedia
Författaren har vågat sig på det svåra ämnet om Jesu tillkommelse och händelserna i vår tidsålders avslutning. Det är inte alltid han tolkar dessa bibelsammanhang som den traditionella pingstförkunnelsen. Men med stor ödmjukhet och mjuk övertygelse är han frimodig i vad Bibeln säger om vad som skall ske och i vilken tidsordning.
En ”måstebok” för alla som vill ta del av undervisning med evighetsperspektiv. En bok som också skapar längtan efter Jesu tillkommelse och en ny världsordning med Jesus som Kung.

DANIELS VISIONER… – Nils Ibstedt
IBE-förlaget
Vill du tränga in i Daniels profetior om ändens tid, med kopplingar till Jesu undervisning, Paulus och Johannes uppenbarelser? Då har du ett bra alternativ här. Nils Ibstedt använder en pedagogisk form där tre olika tolkningsteorier presenteras