Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

Vacker och farlig

Jag är ingen svampplockare. Jag är dock i skogen regelbundet. Motionerar, jagar eller letar efter en bortslagen golfboll. Jag är imponerad av den röda flugsvampen.
Stor, stolt med mustig röd färg och med intensiva vita prickar reser den sig ur myllan och drar blickarna till sig. Jag
tycker faktiskt att den röda flugsvampen är vacker. Jag vet dessutom att den är farlig. Oätlig. Visserligen gav den, enligt sägen, vikingarna energi till att gå bärsärkargång och kunde döda vägglöss enligt Linné. Men, enligt svampboken, förrädiskt vacker och farlig.

SÅ TÄNKER JAG OM MÅNGA företeelser i tiden. Värderingar och förhållningssätt som står fram som vackra och iögonfallande men, enligt en annan bok, ganska farliga. Jag tror att det är med värderingarna som det är med svamparna. Utan kunskap ur boken kan man förledas av det vackra yttre.
Jag inser att församlingen, mitt eget liv, och många saker i kristenheten ständigt är i frestelsens garn. Frestelsen att överge informationen från boken för glansen hos det yttre. Vi talar ibland om ”en inre sekularisering” i kyrkan. Jag tror att det är både sant och falskt. Jag uppfattar ofta församlingsliv som mer ärligt, barmhärtigt och uppriktigt än någonsin. Samtidigt har vi svårt att hantera de sanningar och värderingar som Bibeln lyfter fram som livgivande och fundamentala.
Bibeln varnar för att människorna i den yttersta tiden överger sanningen och att kärleken kallnar. Liknelserna är många. Den väg är smal som leder till livet, saltet kan mista sin kraft och ljuset som riskerar att hamna i skuggan.
Det är nu många förväntar sig exempel. Vilka värderingar tänker jag på? Så enkelt blir det inte, men fundera gärna igenom ditt och församlingens liv. Vad styr dina/era värderingar i avgörande frågor. Vad påverkar synen på medmänniskor och det omgivande samhället?

VI SKA INTE VARA OVISA och alltför aningslösa i vår hållning till samhälle, media, tidsandan och det som syns vara vackert. Jag är övertygad om att när boken, Bibeln, är en auktoritet för lära och liv för församlingens och våra personliga liv undviker vi farorna.
Så. Nåd och sanning är en delikat utmaning. Älskar vi Ordet mer än människorna så riskerar vi att bli obarmhärtiga. Älskar vi människorna mer än Ordet riskerar vi att förlora kraften.
Älska Gud och älska din nästa, var Jesu sammanfattning av lagen. Känns som det håller fortfarande.
Ha en välsignad höst,