Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här
FOTO: BÖRJE DAHLKVIST

FOTO: BÖRJE DAHLKVIST

Uteliggarna har fått egen lägenhet

Jenny och Jorma Tervonen, som i somras var med på sin andra LP-konferens i Arjeplog, berättar om hur året som ligger bakom har förändrat deras liv. – Då var vi slitna av ett hårt liv med alkohol, fattigdom och ett liv på gatan. Nu är det annorlunda.

– Vi kom direkt från gatan, eller kanske från skogen om man ska vara korrekt, berättar de. På somrarna bodde vi nämligen i tält. När det var för kallt för tältet sov vi på en toalett eller något annat ställe som vi hittat. Vi levde verkligen i utanförskap.
De gjorde en del besök i Pingstkyrkan i Luleå och på LP-kontakten.
– Där träffade vi LP-medarbetarna Thor Bygdén och Greger Björklund. Några dagar före Arjeplogskonferensen förra året sa Thor att nu åker ni med. Sen ska vi se till att ni kommer iväg till ett behandlingshem.
Under konferensen började det spira ett hopp om förändring och direkt när den var över bar det iväg till Örebro.
– I sju månader fick vi vara på Vasastrand, som är ett av LP-verksamhetens behandlingshem. Vår kommun ville inte
satsa på oss. De sa blankt nej till behandling och ville att vi skulle komma hem. LP:s hjälpkassa gick in och tog kostnaden för vår tid på Vasastrand och det är vi väldigt tacksamma för.
– Jag har varit på många behandlingar, säger Jorma men det är annorlunda att komma till LP. Där är det en helt annan
motivation bland gästerna. Personalen är hängiven och glad. Jesus formar atmosfären och att få höra alla berättelser om vad andra har varit med om ger hopp och framtidstro. Det blev många LP-möten och vi stortrivdes.
Nu är vi här, ett år senare. Samma Jenny och Jorma, men med en helt förändrad livssituation.
– Då var vi slitna av ett hårt liv med alkohol, fattigdom och ett liv på gatan. Nu är det annorlunda. Efter behandlingen kom vi hem till Luleå igen. Då var vi frälsta och nästa viktiga steg var dopet. Vi tillhör Pingstkyrkan i dag och är överväldigade av all kärlek och praktisk hjälp vi fått. Nu har vi ett eget kontrakt på en lägenhet och den 22:a augusti gifte vi oss. Församlingen ställde upp och enskilda människor har gjort så mycket för oss.
– Vi har hjälpt till en del i LP och ser fram emot att ett nytt boende ska öppnas i Boden där vi kanske kommer att finnas med på ett hörn. Tänk att få vara teckentolk i LP-sammanhang i framtiden säger Jenny, som är utbildad för det.
– Jag har ett jobb som väntar på mig i kommunen säger Jorma, men jag vill helst jobba i LP i framtiden.
Så långt Jenny och Jorma.
En konsekvens av Jennys och Jormas förvandling är att deras socialsekreterare konstaterar att det har lyckats väldigt bra för dem. Därför är de med och bekostar deras utsluss inom LP. Flera personer från kommunen har beviljats behandling på LP:s behandlingshem sedan Jenny och  Jorma kommit tillbaka hem.
LP:s hjälpkassa finns till för dem, som inte får den hjälp de vill ha och behöver av sin kommun. Det är tack vare gåvogivare som LP har möjlighet att ge hjälp till dem som ingen annan tror på eller vill satsa på. Jenny och Jorma är några av många exempel på att det finns hopp för de mest utsatta och utlämnade. Målet för i år är att samla in en miljon kronor till hjälpkassan.