Läs senaste upplagan av Tidningen Pingst här Läs mer

”Uppgifterna bidrar till vår strategiska utveckling.”

Magnus Wahlström tar in statistik från 439 församlingar.

Varför vill Pingst ha ”statistikuppgifter” från församlingarna varje år?
– Huvudsyftet är att skapa goda förutsättningar för samverkan i Pingströrelsen och en hög servicenivå från Pingst. Men det skapar också bra förutsättningar för strategisk utveckling, särskilt nu när den regionala samverkan ökar mer och mer. Statistiken ligger också till grund för bidraget till Pingst från Statens stöd till trossamfund.
– Uppgifterna hjälper oss även att veta vilka pastorer som är vigselförrättare och vilka missionärer som församlingarna har sänt ut. Församlingarna rapporterar även pastorer och  missionärer som avlidit under det senaste året.
– Genom Pingströrelsens årsbok, som kommer ut i början av höstterminen, presentera och dokumenteras detta varje år.
Är det här ett nytt påfund? 
– Nej, absolut inte. Det har funnits strukturer för rapportering från församlingarna i 100 år, inledningsvis var det exempelvis genom rapporter i veckotidningen Evangelii Härold. Nytt för i år är att vi inte skickat ut pappersblanketter, utan i stället ett brev med inloggningsuppgifter till en portal, där man kan fylla i uppgifterna digitalt. Men, de församlingar som så önskar kan fortfarande få pappersblanketter, det är bara att höra av sig till Pingst.
Kan du nämna ett par positiva saker med  rapporteringen? 
– Vi är förstås tacksamma för det arbete församlingar gör varje år, en del efter några påstötningar, med att leverera sina uppgifter så att statistiken blir så fullständig som möjligt. De senaste årens höga dopsiffror är ett exempel på hur ett ”mått” på en positiv trend kan ge uppmuntran att gå vidare.