Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

Uppdraget från Gud finns kvar

Gösta Åkerlund går i pension efter mer än 40 år på Ibra

Gösta Åkerlund har efter 41,5 år som anställd på Ibra precis gått i pension. – Jag tycker inte det är så dramatiskt, säger han på sitt lågmälda sätt. Jag har slutat få lön, men uppdraget från Gud finns kvar, det byter bara form.

Kallelsen att nå världen med evangelium är det som präglat Gösta Åkerlunds liv och att använda sig av media för att göra det tycker han varit väldigt naturligt. Det har han i stort sett gjort så länge han kan minnas. De första åren helt ideellt, sedan som missionär och radioarbetare på bland annat HCJB:s station i Equador innan han kom på Ibras avlöningslista 1970.
Att han lydde Guds tilltal och valde att bli elektronikingenjör i stället för läkare som han först tänkt har han aldrig behövt ångra. Till och från har han funderat på att göra något annat, och under en period förkovrade han sig i datorkunskap, men kom fram till att kallelsen att vara med och se människors liv bli förvandlade vägde tyngst.
Ä Alla vittnesbörd man fått ta del av ger arbetet sådant värde.
Under de många åren på Ibra har han haft en rad olika arbets uppgifter, inte bara inspelningstekniska, utan också som fotograf och ägnat sig åt marknadsföring, avtalsskrivande och mycket mer och också besökt 85 länder på Ibras uppdrag.
Ä Jag har ryckt in där det behövts helt enkelt, säger han.
Under sina år på Ibra har han jobbat på fyra olika fysiska adresser, haft sju olika kontorsrum bara i Flemingsberg, haft åtta chefer (då räknar han också med den period när han själv var chef) och han har sett arbetet utvecklas från att i h huvudsak handla om radio till att också innefatta tv och webb och varit med om att utvidga namnet från Ibra radio till Ibra media.
Gösta Åkerlund är fascinerad av Ibras historia.
Ä Det handlar om en liten rörelse, men som ändå fått betyda väldigt mycket runt om i världen, säger han.
Kanske kan förklaringen vara att man hela tiden vågat förändra verksamheten utifrån tidens nya krav. Ibras filosofi har alltid handlat om flexibilitet och målgruppen får avgöra vilket medium som fungerar bäst.
Ä Tänk dig till exempel att vi i dag har en tv-kanal som sänder över Turkiet! säger han.
När man precis ska gå i pension finns väl risk för att hemfalla åt nostalgi, tänker jag, men slås av hur lugnt Gösta Åkerlund tycks se på det hela.
Ä Livet har sin gång, säger han Historien kan visserligen vara intressant, men det är ändå nuet som är det viktiga. Jag tycker inte att det känns sorligt nu, utan det känns bra att lämna i en tid då arbetet fungerar så bra och vi har väldigt duktiga regionsansvariga.
Men några minnen bjuder han ändå på, som den gången när bussen han åkte med i Argentina for av vägen, ut på en åker och fastnade hängande över spåren på en järnvägsvall. Att det gick bra förstår man ju av att Gösta nu blir pensionär.
I Tunisien flög en gång en stor fågel rakt in i flygplansmotorn och piloten lyckades få stopp på planet precis innan landningsbanan tog slut.
Och när han vid ett tillfälle åkte från Kabul i Afghanistan gick bussen sönder. Då passade den fotografiintresserade Gösta på att fotografera omgivningarna. Vad han inte visste var att han befann sig i hemliga militära områden. Men när en militär ville ta kameran ifrån honom och skrek något till honom på landets språk, svarade han igen med samma ord och militären kom av sig. Gösta fick behålla kamera och film och fick sedan förklarat för sig att han bett militären sticka sin väg.
Ä Han blev nog så häpen att han bara släppte det.