Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här
Bilden är från Unite i Västerås förra året. FOTO: PINGSTKYRKAN VÄSTERÅS

Bilden är från Unite i Västerås förra året. FOTO: PINGSTKYRKAN VÄSTERÅS

Unite på fem platser

Ungdomsfestivalen Unite anordnas i år på fem olika platser; Malmö, Alingsås, Jönköping, Västerås och Sundsvall. Temat i år är BE och bibelorden från Jeremia 33:3: ”Ropa till mig och jag skall svara dig och låta dig höra om stora ting, hemligheter du inte känner.”

MALMÖ
UNITE i Malmö har under de två senaste åren successivt byggts upp från UNITE intense (28h-event) till att i år vara fullskaligt och lika långt som de andra städernas UNITE.
– En av de grejer som vi trycker mest på är gemenskapen. Förmodligen är detta också något som vi har lite lättare för, då vi fortfarande är ett relativt litet UNITE med närmare 170 deltagare förra gången, säger Wenny Sallbring.
En UNITE-buss kör från Karlskrona, genom hela Blekinge och Skåne och plockar upp folk och när festivalen är slut, kör bussen tillbaka samma rutt. På nyårsafton anordnas en finsittning/nyårssupé med trerättersmiddag och fint uppdukade långbord på nyårsafton.
– Det har varit enormt uppskattat och stärkt gemenskapen ännu mer bland deltagarna. I år kommer den första dagen/kvällen innehålla gemenskapsbyggande aktiviteter för att hjälpa deltagarna att verkligen lära känna varandra över ungdomsgruppsgränserna.
Bland årets talare i Malmö finns Wenny Sallbring, Matilda Pitik, Pernilla Bergström och Richard Svensson. Eftersom temat är ”BE”, så ligger mycket fokus på bön och fokus på tillbedjan, bland annat med ett 24–7-bönerum.

VÄSTERÅS
I Västerås räknar man med att samla mellan 400 och 500 ungdomar. På programmet står flera gudstjänster med talare som Jonas Lund, Cornelia Forsberg, Erik Valier och Malin Lennarthson.
– Vi kommer att skapa ett 24–7 rum för bön, och kommer att göra en stor outreach för att sträcka oss ut till andra människor med världens bästa budskap, berättar Albin Karlsson och tillägger:
– Vi kommer att ha sköna event och tävlingar och många musikinslag som skapar feststämning. Deltagarna bor på en skola i stan, men alla samlingar hålls i Pingstkyrkans lokaler.

SUNDSVALL
För 12 år sedan fick Sundsvall vara med och starta upp UNITE för första gången i Sverige.
– Vi är därför extra glada, att tolv år senare, stå som värdar för UNITE Norr, säger Anton Hildorsson.
– Vi ser mycket fram emot att få välkomna hit norrländska ungdomar till en fantastisk nyårsfestival med gemenskap, glädje och med framförallt Jesus i fokus.
Under UNITE i Sundsvall är omkring 100 volontärer engagerade för att göra nyårsfestivalen till den bästa.
– Vår gemensamma bön är att ungdomarna ska få känna sig sedda, trygga och framförallt få möta Jesus.
Huvudtalare i år är Daniel Vidén från Hillsong Göteborg och Johanna Bode, ny verksamhetsledare för Pingst Ung.

ALINGSÅS
UNITE Väst hålls i Pingstkyrkan Alingsås. Utifrån årets tema kommer fokus ligga mycket på bön och tillbedjan.
– Vi vill se en ung generation få passion för och ha djupa rötter i bönen. Vi kommer ha olika seminarium där vi berör bönen på ett sätt som alla kan förstå, gör den konkret i handling och går djupt i Bibeln, säger Caroline Eliasson.
På programmet står morgon- och kvällsmöten, talkshow, nyårsmiddag, seminarier, sportseminarium. – Vi försöker även få till en utåtriktad satsning eftersom vi inte bara vill göra en skillnad i deltagarnas liv utan även få välsigna platsen vi är på.
Dave Niblock från Life Church, England, är en av talarna. Han kommer även tala i Jönköping och Malmö. Lokala talare som Daniel Vidén, Göteborg, Christian Kastö, Borås, Pernilla Öman, Trollhättan, och Ola Gustafsson, Skara, medverkar också.
– Sedan kommer även bland annat Carl-Henric Jaktlund och Josefina Gniste att besöka vår talkshow.

JÖNKÖPING
I Jönköping brukar omkring 1 000 ungdomar delta i Unitekonferensen, som hålls i Pingstkyrkan och i det närliggande Idrottshuset. Logi ordnas i sovsalar på en skola.
Precis som på de andra orterna kommer festivalen innehålla konserter och festligheter.
– Vi kommer att ha Sveriges bästa talare och ett lovsångsteam som älskar Guds närvaro. Vi ser fram emot att prata om rationellt tänkande, skapelse och ondska i världen blandat med hur var och en kan höra Gud och be för sina vänner, säger Mathias Maxstad.
Han säger att UNITEs fyra ben är starka i programmet; Gudsmöten, Årets Fetaste Fest, Praktiska Verktyg och Fokus på uppdraget. Mer konkret info från Jönköping kommer att finns på instagram: @unitejonkoping
Fotnot: Mer information om alla UNITE-festivalerna finns på www.unitesweden.se