Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

Unga utmanades skramla med bössa

Hur utmanar man unga människor i församlingen att leva ut evangeliet? Engagera dem i insamlingen för Världens Barn, tipsar ungdomspastor i Pingstkyrkan Eskilstuna, Pontus Perstrand. Pingst är genom PMU engagerade i kampanjen. Den välkända kampanjen Världens Barn har blivit en riktig folkrörelse som också fått genomslag i kyrkorna.

– Jag tror att många ungdomar vill leva ut evangeliet på det sätt vi är kallade att göra men man vet inte riktigt hur. Ibland är vi lite dåliga i kyrkan på att erbjuda praktiska och konkreta tillfällen att leva ut sin kristna tro, säger Pontus.
I Pingstkyrkan Eskilstuna har man engagerat sig i riksinsamlingen Världens Barn under många år och när Pontus började arbeta där som ungdomspastor kände han att han ville utmana ungdomarna att ta del i kampanjen. Efter en predikan om att leva osjälviskt och att ge till andra ställde han frågan om det fanns några av ungdomarna som ville hänga på och hjälpa till praktiskt med insamlingen till Världens Barn.
– Och jag blev positivt överraskad över gensvaret. Det brukar alltid vara svårt när man hittar på saker att få folk att hänga på, men den här gången var det flera som kom fram direkt och sa att det här vill jag göra, berättar Pontus.
Under en dag delade man upp sig i mindre grupper och stod utanför Tuna Park köpcentrum med insamlingsbössor. Ett
30-tal tonåringar lyckades under dagen samla in drygt 8 000 kronor. Ett annat årligt återkommande insamlingstillfälle är en av matcherna med Eskilstunas handbollslag GUIF då man sprider ut sig på läktarna och skramlar med bössor.
– Det brukar vara publika tillställningar, inte minst med den nya arenan som man inviger i år, berättar Pontus.
Pingstkyrkans second handbutik brukar också skänka en summa till Världens Barn varje år. Totalt sett kunde församlingen bidra med 28 769 kronor till kampanjen förra året.
Men hur gör man för att skapa engagemang hos de unga och motivera dem att göra en insats?
Var praktisk och konkret, menar Pontus.
– Till exempel när vi pratar på gudstjänsten om att ge ekonomiska bidrag eller hjälpa en hemlös så har en ungdom inte samma resurser som en vuxen. Ge konkreta exempel på vad ungdomarna kan göra, till exempel gå ut och skramla med
en bössa. Det skapar engagemang. Och här har ungdomarna verkligen visat framfötterna och blivit en förebild för hela församlingen, säger Pontus.
PMU är sedan många år tillbaka en del av kampanjen för Världens Barn. Elisabeth Hammarberg, insamlingschef på PMU, instämmer i att det här är ett viktigt och bra sätt för den lokala församlingen att engagera sig i ett större sammanhang i sitt närsamhälle.
– Det finns många sätt! Gå ut och skramla bössa i samhället. Låt en dagskassa från er second hand-butik gå till Världens Barn. Anordna en konsert och ta upp en kollekt. Många församlingar från Pingst var med i insamlingen 2015, men vi hoppas och tror att ännu fler deltar under 2016, säger Elisabeth.