Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här
Pastorsretreaten hålls på Nya Slottet Bjärka Säby utanför Linköping. FOTO: PINGSTS ARKIV

Pastorsretreaten hålls på Nya Slottet Bjärka Säby utanför Linköping. FOTO: PINGSTS ARKIV

Tysta dagar för pastorerna

– Jag tänker planera så att jag kan åka en gång om året, säger Tommy Wallin, en av de pastorer som deltagit i en pingstpastorsretreat. I höst kommer den tredje retreaten för pingstpastorer att hållas på Bjärka Säby Nya slottet utanför Linköping. Det handlar om några dagar i tysthet inför Bibeln.

Retreaterna anordnas på uppdrag av Pingst – fria församlingar i samverkan. Som retreatledare fungerar Martin Boström, lärare på Åredalens folkhögskola, Anette Fredriksson, pastor i pingstförsamlingen i Linköping och Sören
Perder, pastor i pingstförsamlingen i Örebro.
Nästa retreat hålls den 6–9 november och den därefter 9–12 april 2018. Ambitionen är att anordna två retreater varje år. Föranmälan om deltagande krävs till retreat@pingstlinkoping.se. Priset för att delta i en retreat är 2 650 kronor.

”Dagar som gjorde skillnad!”

”I november 2016 fick jag möjligheten att delta i den retreat på Bjärka-Säby som Pingst arrangerade för pastorer. I  vardagen upplever jag att det alltid finns förpliktelser, förväntningar och utmaningar att möta kopplat både till tjänsten och familjelivet. Det gör det svårt att ta sig tid till, och inte minst att få ro till, en fördjupning av gudsrelationen och ett inlyssnande efter Guds vilja.
Några dagars tyst retreat på Bjärka-Säby gjorde verkligen skillnad för mig! Möjligheten av att väldigt konkret lägga undan alla bekymmer och måsten för att i en härlig miljö och tyst gemenskap skapar utrymme för Gud att verka och vägleda. I vår tid tror jag att många människor, och inte minst pastorer som vägleder andra, behöver avskilja sig i tid och rum för att låta den Evige vägleda oss i hur vi kan leva för evigheten mitt i vardagen.”
ELIAS BERG, Pastor och föreståndare i Smyrnakyrkan i Älvängen

”Tacksam för dagarna på Bjärka Säby”

”Förra våren mitt i en intensiv period i församlingsarbetet fick jag möjligheten att åka till Bjärka Säby för att vara med på en retreat för pingstpastorer. För mig blev det en väldigt positiv upplevelse att få stanna upp, vara tyst och stilla och få tid att reflektera över Bibeltexter, kallelsen och livet. Stunderna av andlig vägledning, firandet av Herrens måltid, tiden i stillhet och promenaderna i den vackra miljön i naturen kring slottet blev en oas som gav mig ny kraft att ta med mig i mitt liv och i min tjänst som pastor. Jag är tacksam för dagarna på Bjärka Säby och hoppas att jag får möjlighet att vara med på liknande retreater framöver.”
MARICA REID, Pastor och föreståndare i Pingstkyrkan i Sollentuna

”En god investering!”

”För mig var det min första retreat, så det var spännande att se hur det skulle bli. Om allt det man hört stämde. När jag nu kort sammanfattar mina upplevelser är det positivt från dag ett. Att mitt i den mest intensiva perioden i  församlingsarbetet få stänga av allt och fokusera på Jesus. Att inte behöva samtala och diskutera, inte prata verksamhet, inget om strategier, inga problem att lösa. Utan bara vara öppen för Gud. Det var helt underbart.
När vi kom till dag tre märkte jag hur lätt det var att läsa Bibeln. Jag bara sögs in i texten och den blev levande. Då förstod jag hur mycket det finns i ens vardag som distraherar en. Det är en av de saker jag tar med mig hem från  retreaten; att försöka begränsa intrycken som normalt väller över en. Det jag nu också kan göra är att rekommendera andra att ta tid för retreat. Jag tänker också planera så jag kan åka på retreat en gång om året. Jag ser det som en mycket god investering.”
TOMMY WALLIN, Pastor och föreståndare i Mullsjö Pingstkyrka