Vi kan ändå inte hoppa över att Bibeln talar om stora katastrofer som ska drabba vår
jord, säger Jack-Tommy Ardenfors.

Vi kan ändå inte hoppa över att Bibeln talar om stora katastrofer som ska drabba vår jord, säger Jack-Tommy Ardenfors.

Tyst om miljö och klimat?

En gång lade du jordens grund, och himlen är ett verk av din hand. De skall förgås, men du består, de är plagg som slits ut, du byter ut dem som kläder och de är borta. Men du är densamma, dina år har inga slut. Psaltaren 102:26-28

Varför har det varit så tyst om frågor kring miljö och klimat i pingstförkunnelsen?
– Jag håller inte med om att det varit tyst, det tycker jag är orättvist. Jag skulle mer beskriva det som att det inte varit ett huvudtema. Gamla predikanter har varit på ämnet på olika sätt och jag tror inte att de undvikit det, säger Jack-Tommy Ardenfors.
– Exempelvis har Psaltarpsalmen 102 varit en vanlig utgångspunkt för många äldre predikanter att tala om miljöfrågor och hur vi människor bidrar till förstörelsen av vår jord.
– Jag minns också en gång för många år sen när jag skulle tala om Johannes 3:16 och i förberedelserna fick så klart för mig att Gud älskar hela världen och sen predikade om att Gud älskar människan, skapelsen och djuren. Det var många som hörde av sig och tackade efter det. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att den enskildes frälsning är helt avgörande. Det finns ingen kollektiv frälsning.
Hur tycker du det är nu då?
– Jag uppfattar att det fortfarande inte är något huvudtema, och kanske på ett sätt mindre motiverat som ämne nu eftersom alla andra talar om det hela tiden. Domedagsrösterna kommer numera från vetenskapsmän och forskare. Tyvärr använder de ofta ord som panik, vilket jag inte tycker är bra eftersom panik brukar leda tillhandlingsförlamning.
Kan predikanter förmedla något hopp?
– Visst kan vi det, men vi kan ändå inte hoppa över att Bibeln talar om stora katastrofer som ska drabba vår jord i samband med löftet om Jesu återkomst. Det finns en risk att man gör det lite väl enkelt för sig.
Samtidigt menar jag att Bibeln säger att tusenårsriket ska äga rum här på jorden, så världen kommer inte att gå under innan dess. Men vad som händer sen och hur bibelorden om nya himlar och en ny jord kommer att förverkligas återstår.
Är det någon idé att ta hand om skapelsen då?
– Absolut. Det ligger en viktig poäng i att vårda Guds skapelse. Vi är en del av den och ska därför våra oss själva, vår hälsa, vår natur och vara rädda om resurserna. Jag och min fru vi gör det lilla vi kan, vi sätter upp fågelholkar och fågelbad i vår lilla radhusträdgård, och vi ratar alltid plastkassar när vi går och handlar, säger Jack-Tommy Ardenfors.