Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

Tv-elever producerar Ibrafilmer från Egypten

I början av året var två tv-elever från Kaggeholm i Alexandria och Kairo för att spela in filmer åt Ibra.

Erika Englund (tv-linjen, år 2) och Samuel Wänglöv (tv-linjen, år 1) besökte Ibras partner i Egypten som producerar familjedrama. Resultatet av deras arbete är fem kortfilmer om arbetet som Ibra kommer att visa på möten och Konferenser.
Här berättar de om sina intryck från inspelningarna.
Om filmningen
Samuel:
Både jag och Erika har varit ute och rest förut så det funkade bra. Den enda gången vi inte kunde filma ute var när vi ville filma utmed Nilen i Kairo. Då blev vi stoppade av vakter som fanns överallt för det var typ ett toppmöte på gång i området som var fullt av ambassader.
Erika: Intervjuerna rullade på och vi fick träffa dom vi ville. Men en sak som var svår var språket… En del intervjuer gjordes (med tolk) på arabiska och det ger ju lite mer efterarbete.
Om folket som jobbar på plats
Erika: Vi möttes av glada härliga människor, som visade ett väldigt stort engagemang för sin produktion. Vi brukade skämta med dom om att när de går och lägger sig så går vi svenskar upp och börjar jobba på morgonen…
Ä De är måna om att förändra samhället och nå ut med det kristna budskapet, för att deras medmänniskor ska få det bättre. Det är ju stor skillnad mellan det egyptiska samhället och vårt, det är nog inte helt enkelt att stå upp för sin tro där majoriteten är muslimer.
Samuel: De är otroligt hängivna och lever ut det de tror på. De har verkligen inte svårt att prata om sin tro. Det kändes tydligt när vi träffade dom som jobbar med ”Fruit salad”-programmet. De sitter i princip dygnet runt och chattar med folk som vill ha kontakt, de flesta gör det helt ideellt.
Ä Det är en skön stämning på kontoret, med mycket skämtande. Moody och Suzy som leder arbetet är väldigt bra att göra med, och dom har lyckats få in folk som har brinnande hjärtan för arbetet.
Om arbetet i Egypten
Samuel: I Kairo fick vi träffa två personer som kontaktat uppföljningsteamet efter att ha sett programmet ”Ett lyckligt äktenskap” och fått personlig kontakt och rådgivning från dem.
Ä Det är en programserie som inte ”rent ut” är kristen, även om värderingarna som kommer fram är utifrån Bibeln. Det ger tips och råd om olika situationer som kan uppstå i ett äktenskap. De tar upp allvarliga ämnen som exempelvis kvinnomisshandel. Om det når ut till folk, vilket det verkar göra, så är det ju jättebra.
Erika: Dom berättade om vad chatt-kontakten betytt för dom och hur det förändrat deras syn på sitt problem. Så när dom berättar om att uppföljningen är ett viktigt komplement till tv-showen så håller jag helt med. Det verkar som människor i Mellanöstern behöver någon att prata med om sina problem.