Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här
Bilden är från Royal Rangers sommarläger 2016.

Bilden är från Royal Rangers sommarläger 2016.

Tusentals unga på Royal Rangers Eurocamp

Första veckan i augusti möttes 7 300 Royal Rangers från 27 europeiska länder i Worclaw i Polen för att bygga Guds rike som en scoutkultur. Från Svenska Royal Rangers, som i år firar sitt 30-årsjubileum, kom 110 deltagare från 6 kårer/pingstförsamlingar.

Lägret byggdes upp med tält på ett stort regementsområde på 17hektar. En hel stad byggdes av små och stora tält. Gudsrikeskulturen fick uttryckas i nationella kulturer som kallades byar, och varje by blev unik. Den svenska byn Järnhyttan anknöt till svenskt brukssamhälle. Tanken som manifesterades är att Guds rike är nu, närvarande i det vanliga samhället.
Men siktet är också på något ännu bättre, som ännu inte växt fram. Gudsriket utövades med lek inför Guds ansikte i lekfulla byggen med snören, rep och karuseller, och under veckan även som ”festival”, som ljus och som ”party”, med olika uttryckssätt.
Varje by erbjöd workshops, som också präglades av sin respektive kultur. Man fick testa pricksäkerhet med armborst, uppumpad ”korkkanon”, katapult eller pröva hantverk, till exempel läderarbete eller att skulptera i tvål eller täljsten. I Sverigelägret var midsommarstången rest, och den svenska järnhyttan erbjöd varmsmide.
På den stora utomhusscenen framträdde många deltagare med lägerbålssketcher. Linnea från Linköping fick publiken att delta i ramsan ”Watan chou”.
På kvällarna samlades deltagarna i ett modernt jättetält. Bibelundervisningen handlade om Guds rike, dess lagar, tjänst och gemenskap. Ansvaret för undervisningen hade pingstpastorer från Zürich, Schweiz. Kvällsamlingarna var främst en celebration av Guds rike. Sista kvällen höjdes stämningen då alla viftade med små kulörta ljusrör. Guds rike lyser i världen.
På senkvällarna öppnades kaféer i de olika byarna. Schwarzwaldsbyn bjöd på Schwarzwaldstårta. Den polska byn grillade kielbasakorv. I Sverigelägret bakades tusentals våffelhjärtan över öppen eld, i takt med ABBA-musik. Mitt i all härlighet på lägret påmindes vi om att allt inte är himmelskt här på jorden. I Sverigelägret uppmärksammade vi den kände teologen och motståndsmannen Dietrich Bonhoeffer född i Wroclaw. Vi hade ett ”Bonhoeffer-inslag” varje morgon, som också ledde till samtal i smågrupper kring svåra frågor. Dessa blev en förberedelse för dem som på hemvägen besökte koncentrationslägret Auschwitz. Den slutliga lösningen är inte förintelse utan Guds rike.