Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

Tillsammans kvällar om äktenskap/föräldraskap

Lennart & Anne Kummelbäck, tvåbarnsföräldrar

Vad tog ni med er hem från Tillsammans kväll om äktenskap?
Lennart: Det kändes värdefullt att kunna diskutera dessa ämnen utifrån en kristen anda. Att kommunikationen ser lite olika ut för män och kvinnor och att de flesta skilsmässor inträffar under småbarnsåren.
Anne: Att relationen är som börsen, man måste satsa när det går ner. Att kärleken har många språk, och man kanske inte alltid är tillräckligt tydlig med vad man tycker om och förväntar sig.
–?Att de som håller ihop inte har varit mer kära eller mer lika varandra, än andra från början, eller grälar mindre, utan har lärt sig att kommunicera och kompromissa.

Vad tog ni med er hem från kvällen om föräldraskap?
Lennart: Framför allt att man bör dra ner eller inte ha för mycket aktiviteter för barnen.
Anne: Att inte bara göra saker med barnen, utan prata och framför allt lyssna, ställa frågor om tankar och känslor. Jag använder mig av Alf B Svenssons material om relationer i mina föräldragrupper på BVC.

Vad tycker du om Tillsammans?
Lennart: Ett bra initiativ. Det finns många situationer inom familjelivet som man kan uppleva påfrestande. Många upplever också misslyckanden, eller känner så i alla fall. I en kultur där det är Halleluja och så underbart att vara frälst … måste det ju också finnas utrymme för att erkänna att verkligheten ofta kan vara både sträv och kantig, trots Gud.

Anna Fornstedt,
trebarnsmamma

Vad tog du med dig hem från Tillsammans kvällar om äktenskap/ föräldraskap och att förmedla tron till barnen?
–?Blev ännu en gång påmind om att det finns fel och rätt sätt att gräla på. Jag tog också till mig av rådet att inför barnen tala positivt om och visa att jag och min man tycker om vår församling.

Vad tycker du om Tillsammans?
–?Jag tycker att det är oerhört viktigt att vi i församlingarna ständigt håller dessa frågor levande. Min man och jag köpte Tillsammans pärm till vår församling och upptäckte att många delar är användbara i vår verksamhet. Positivt att mycket av materialet också är intressant för våra vänner ”utanför kyrkan”.