Tillsammans för barnens skull

Gensvaret har varit stort när Tillsammans har börjat med föreläsningar om föräldraskap. Både föräldrar som inte brukar gå i kyrkan och församlingsmedlemmar har deltagit. Ämnena har varit konflikthantering, att sätta gränser med kärlek, konsten att få tiden att räcka till, att få en bra självbild och hur vi kan förmedla tron till barnen.

Föreläsare och samtalsledare har varit Cilla Stjernberg, projektledare för Tillsammans och Anethe Carlsson, pastor i Filadelfiaförsamlingens enhet Nacka i Stockholm och mamma till sex barn.
– Jag såg inbjudan via en jobbarkompis och vi åkte dit för rubrikerna lät så intressanta. Det bästa tycker jag var tipsen på hur vi kan få tiden att räcka till och hur vi kan förmedla tron till barnen, säger Wendy Eklund som har barnen Anna-Paula 6 år och Isak 1,5 år.
Hon besökte föräldrakursen i Filadelfiakyrkan i Stockholm tillsammans med ett 30-tal andra deltagare.
– Vi är alla med och påverkar barnen. Vi måste hjälpas åt att ge barnen en trygg uppväxt i dagens samhälle, säger Daniel Bergfors som har fyra barn.
Han var på en Tillsammansdag för föräldrar i Pingstkyrkan i Motala. Han tyckte det var skönt att höra hur andra hade det hemma och inse att han inte var ensam om de olika situationer som kan uppstå.
– Jag gick främst för att få hjälp med att förmedla tron till barnen för det har jag inte fått någon annanstans, säger Daniels fru Micaela.

Kristen media i hemmet
De, som har fyra barn är glada för att kursen inte bara var grundläggande.
– Det kändes bra att få jobba vidare från där man var. Vi var flera tonårsföräldrar som behövde hjälp med vissa frågor och det var värdefullt att få dela erfarenheter med andra kristna. Vi fick även viktiga frågor att fundera på. Till exempel hur vi är som kristna förebilder, hur barnen kan se Gud genom oss.
– Det är viktigt att tänka på vad man säger om församlingen, hur man har det med sin egen bön, bibelläsning, engagemanget i församlingen och relation till Gud om det ska kunna smitta av sig till barnen på ett positivt sätt.
Daniel och Micaela tog även till sig tipsen om att fylla sitt hem med kristen media.
– Det har vi försökt prioritera hemma efter kursen. Det finns så många kristna alternativ bland CD-skivor, filmer och böcker som vi lätt glömmer bort.
– Jag vill kunna stötta barnen att få en självkänsla som gör att de vågar lita på att deras tro håller, fortsätter Micaela.

Alla måste hjälpas åt
– Det märks en tendens att många överlåter ansvaret till söndagsskollärarna att utbilda våra barn i trons grunder. Jag tror vi föräldrar och alla i församlingen måste inse att det inte bara är deras uppgift utan något som vi alla måste hjälpas åt med om vi vill att våra barn ska växa upp som kristna, säger Daniel.
– Det känns underbart att få ta del av vittnesbörd från deltagare om hur mycket Tillsammans arbete betytt för dem, säger Cilla Stjernberg, projektledare. Att förmedla tron till barnen är min särskilda hjärtefråga, där jag känner att det finns ett enormt behov av hjälp. Eftersom jag själv inte är uppväxt i ett kristet hem så vet jag hur stor roll det spelar att känna att församlingen är ens kristna familj.
– För mig var det guld värt att få lära känna Guds kärlek och omsorg genom olika medlemmar, både yngre och äldre. Jag önskar att alla förstod vilken förmån det är att ha en tro och församling med sig genom livet. Det är det bästa vi kan ge våra barn!
Det kommer många mail och telefonsamtal varje dag till Tillsammans i Pingsthuset i Flemingsberg söder om Stockholm. Det är förfrågningar från både församlingar, förskolor och skolor om att komma och hålla föreläsningar.
Fler familjeambassadörer behövs i församlingarna för att kunna möta det stora behovet.

Fotnot: För mer info och anmälan kontakta Cilla Stjernberg, tel: 08-619 25 49.
E-post: cilla.stjernberg@pingst.se. Hemsida: www.tillsammans.pingst.se