Läs senaste upplagan av Tidningen Pingst här Läs mer

Tidsperspektiv

Följ det senaste inom kristna litteraturen Mejla idéer till redaktion@pingst.nu

Om jag tittar tillbaka på den här sommarens bokläsande ur ett strikt pingströrelseperspektiv, vilket väl är på sin plats här, så har en bok gjort ett riktigt starkt intryck. Det är Arne Winerdals bok Bakom fasaden om Martin Tornell, en biografi av ett slag som man sällan ser numera.
Jag blev själv överraskad med vilken känsla jag slog igen boken. När jag tänker efter borde jag ju egentligen inte ens gilla boken, eftersom det överväldigande intrycket var att jag kände mig riktigt gammal.

Anledningen är att bokens huvudperson rör sig i en miljö som jag väl känner. Jag kan se bänkraderna i kyrkor och kapell, höra sångerna och har till och med ansikten och röster på flera av de namn som nämns i boken. Men alltihop verkar utspela sig i en sedan länge svunnen tid.
Jag grubblar en del över vad som får mig att känna så. Att tiden rusar är naturligtvis en orsak, men kanske förstärks och fördjupas intrycket av förgången tid genom de stora förändringar i organisation, aktiviteter, uttryckssätt och kanske också församlingsengagemang som skett under de allra senaste åren. Även om pingströrelsen aldrig varit direkt statisk så kan säkert fler än jag konstatera att det faktiskt gått ganska fort på slutet och frågan är om den pingströrelse som boken skildrar ens går att identifiera idag.

Denna, i min värld, lite förbryllande blandning av dåtid och nutid, gör boken till mer än ett personporträtt, den blir ett tidsdokument som säger oss att det som vi lite lättvindligt avhänder oss i vår iver att förnya, förr än vi anar framstår som en del av den historia som byggde vår identitet och faktiskt spelade roll.
Därför applåderar jag utgivningen som Filadelfiaförsamlingen i Stockholm ligger bakom tillsammans med förlaget Stanley.se. Sådana initiativ ger värdefulla perspektiv, inte minst i brytningstider.
Kerstin Klason