Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

Svenska ungdomar samlar in pengar till egyptisk medie-tjej

En grupp svenska och egyptiska ungdomar får besöka varandras världar. I Alexandria i Egypten får svenskarna se ett imponerande mediearbete, och vill vara med och stötta det. Det resulterar i att de betalar en av medietjejernas lön. Ett kreativt sätt att stötta mission.

Från Kristinehamns Pingstförsamling fick tio ungdomar chansen att åka på en utbytesresa till Egypten. Där fick de se arbetet bakom tv-programmet Fruit salad, som tar upp olika ungdomsproblem. Programmet har den kristna tron som grund.
Man vill främst komma ut till unga människor, och få kontakt med personer som får prata om sina problem.
Förutom ett produktionsteam har man en grupp som tar hand om uppföljningen av programmet. Med de personerna kan tittarna chatta om vad som helst, dygnet runt.
Ä De hör av sig för att de vill prata eller vill ha råd om hur de ska ta sig ur en situation, säger Suzy, som är ledare för uppföljningsgruppen. De flesta chattar med dem på natten för att man inte vill att någon annan ska få veta. Och eftersom det är anonymt så är et många som berättar saker som de inte har sagt till någon annan.
När de ungdomar från Kristinehamn som varit i Egypten och sett arbetet kom hem blev de tillfrågade av Ibra (som stöder arbetet ekonomiskt) att stötta arbetet genom att stå för Suzys lönekostnader.
Nu samlar ungdomarna själva in pengar till henne.

Hur kom ni på idén att samla in pengar till Suzy?
Elin Andersson:
Vi var med i ett utbytesprogram med Egypten. Då lärde vi känna Suzy lite och därför ville vi stötta henne.
Sanny Mörk: Vi fick en förfrågan från Ibra om vi ville ge ett bidrag till Suzy då hennes ekonomiska finansiärer dragit ner på sina bidrag.
Sara Jacobsson: När vi var nere i Egypten såg vi ju att pengar var ett stort problem och att de behövde alla pengar de kunde få.

Varför vill ni stötta henne?
Elin: Vi lärde känna henne när vi var i Egypten och visste att de hade mycket behov av pengar, och att de hade ekonomiska problem. Det känns bra att göra något som har betydelse för många, och att just jag kan hjälpa till.
Sanny: För att hon är en viktig del i den visionära delen av teamet som producerar Fruit saladprogrammen. Hon är en idéspruta och en person som uppmuntrar många. Hon är också en bra ledare med ett väldigt stort hjärta och någon som tar hand om alla hon möter.
Sara: Vi stöttar projektet och Suzy för att vi tycker att det är ett bra projekt. När vi var där nere såg vi hur mycket de brann för det de gjorde.

Hur går insamlingen till?
Elin: Vi samlar in pengarna på de ungdomssamlingar vi har på fredagar i kyrkan. Man får själv välja vilken summa man vill ge.

Vad tycker du om det egyptiska teamets organisation?
Elin:
Jag tycker att det är en jättebra, spännande, betydelsefull och mycket viktig organisation.
Sanny: Jag tycker den är klockren. De satsar på något som är relevant i det samhälle som de lever i och gör det så proffsigt som de bara kan.
Sara: Jag tycker att det är en underbar organisation. Och att de lägger ner så mycket tid och kraft på det här, och man kan verkligen se att det lönar sig! Det är bra för att de når ut till alla människor.

Fotnot: Utbytesprogrammet sponsrades av PMU Interlife.