Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

Stort intresse för nya Pingstsånger

När Pingst tidigare i höstas efterlyste nyskrivna församlingssånger blev gensvaret stort. Hela 136 kompositörer skickade in bidrag. Lagom till Unite-festivalen släpps den första singeln med en av de utvalda sångerna.

Ä Syftet med alltihop är att stärka identiteten i rörelsen och ge redskap till alla lovsångs- och musikledare genom att skriva nya gemensamma sånger.
Det säger Samuel Hector, musikkonsulent på Pingst, och berättar att startpunkten för projektet nya sånger skedde under våren 2013. Vid en samling, där ett tjugotal musikpastorer deltog, kom längtan efter nya sånger skrivna utifrån det egna sammanhanget upp. Drömmen är sånger som kan sjunga rörelsen samman och fungera identitetsstärkande.
När uppropet om nya sånger så gick ut i höstas blev responsen stor. Samuel Hector har tillsammans med Bengt-Göran Leckström, Erik Liljero och Ida Möller under hösten lyssnat igenom alla bidragen, och gjort ett urval av ett tiotal sånger, som nu notsätts, arrangeras och spelas in.
Den första singeln släpps till Unite-konferensen och den sången kommer att introduceras där.
Sen blir det succesivt
introduktion av fler nya sånger på Pingst Pastor-konferensen, på sång- och musikkonferensen MÖT i mars och så småningom också på Nyhem och Lappis.
Lagom till påsk är det tänkt att en skiva med de utvalda sångerna också ska finnas klar.
Ä Urvalet är gjort utifrån att det ska vara en församlingssång, det vill säga en sång som fungerar att många sjunger tillsammans i en gudstjänst. Fokuset ska vara på Gud och texten ska vara bibelcentrerad och vi tänker mer vi än jag, säger Samuel Hector.
Ä Det vi vill är att det ska kännas som våra sånger.
Samuel Hector hoppas att not- och skivutgivningen och introduceringen på gemensamma konferensen ska göra att
sångerna sprids.
Ä Vi gör vårt bästa för att många ska få kontakt med sångerna, sen litar vi på att Gud håller sin hand över det hela.
Arrangemangen och inspelningarna av sångerna är gjorda i gammal god pingsttradition, konstaterar han, det vill säga de är moderna till sitt uttryck.
Skivan ges ut i Pingsts egen regi och producent är Mikael Eriksson.
I framtidsdrömmarna för musikkonsulent Samuel Hector finns att knyta samman sång- och lovsångsledarna för de olika stora konferenserna och att också genom en särskild sajt kunna erbjuda redskap till sångerna och musikerna.
Inte minst inspelningar av och text och noter till nya sånger.