Stefan Claar gläds över att ha fått livet tillbaka. FOTO: PRIVAT

Stefan Claar gläds över att ha fått livet tillbaka. FOTO: PRIVAT

Stefan Claar har fått livet tillbaka

Vid förra årets Rådslag valdes han till ordförande för Styrgrupp Internationell och såg fram emot det nya uppdraget. I höstas blev han dock så sjuk att han trodde det var kört. Men nu är Stefan Claar på bättringsvägen och tillbaks på jobbet som föreståndare i Pingstkyrkan i Norrköping.

Stefan Claar, pastor i pingstförsamlingen i Norrköping, är till sin natur ett energiknippe. De som följt honom på Facebook har kunnat se hur han paddlat, cyklat och hållit igång på fritiden. Och hur han ofta möter livet med ett leende och ett skratt.
Han, som aldrig varit sjukskriven för annat än någon förkylning tidigare, fick i höstas en envis snuva. Stefan körde dock på som vanligt, och snöt sig igenom åtskilliga pappersnäsduksförpackningar. Det höll fram till första advent.
– Jag predikade och sen gick jag ut genom dörren och kraschade. Jag var totalt slut, berättar han.
Stefan insåg att han måste kontakta sjukvården. Bakteriell infektion sa läkarna och han fick antibiotika i flera omgångar, men blev bara sämre och sämre.
Ett helt utredningsteam av läkare med specialiteter inom cancervård arbetade med att ta reda på vad som var fel.
– Jag hade värk överallt i alla leder och muskler. Jag hade så ont att jag inte ens kunde dra täcket över mig, säger han och berättar att han inte trodde han skulle överleva.
Stefan betraktar sig som en person med ett bra grundpsyke.
– Jag skulle inte säga att jag blev deprimerad under den här tiden, men den psykiska motståndskraften bröts ner. Alla utanpå och jag grät för allting, berättar han.
Stefan valde att hela tiden vara öppen och berätta om hur det låg till, exempelvis på sin Facebook-sida.
– Jag är överväldigad av alla hälsningar, uppmuntran och förböner jag fick.
Först efter två och en halv månad kom läkarna fram till vad det handlade om.
– När läkaren ringde och sa att nu har vi en diagnos gick tankarna igång. Sen hörde jag att han sa att jag hade en reumatisk sjukdom som är behandlingsbar.
– Då grät jag bara.
Strax efteråt ringde Stefans son och då kunde han gråtande berätta att sjukdomen han drabbats av upptäckts i tid och därmed går att leva med.
Behandlingen började mer eller mindre direkt och den här gången med rätt och verksam medicin. Förbättringen kom snabbt.
– Det var som ett mirakel. Ett dygn efter att behandlingen börjat var värken borta. Jag kunde resa mig upp utan smärta.
Hans fru Lillemor kunde knappat tro sina ögon och bad honom sätta sig igen och göra om det så att hon kunde få filmbevis på saken. Stefan kommer att behöva äta mediciner livet ut och gå på täta kontroller.
Men han har fått tillbaka sitt liv. Att komma igen tar dock sin tid och när han började arbeta igen var det på halvtid, och sen på 75 procent.
På Påskdagen var han tillbaka i kyrkan och predikade.
– Det kändes helt fantastiskt, en enorm lycka.
Stefan säger att tiden som sjuk lärt honom väldigt mycket.
– Jag har fått en helt annan känsla för sjuka och värkande människor. Jag gläds över vardagen på ett nytt sätt och kan låta småsaker vara småsaker. Och jag vet hur viktigt det är med hälsningar av olika slag. Nu kommer jag vara den som hör av sig.
Stefan har bara goda ord att säga om sjukvården, är otroligt tacksam för fint bemötande och att läkarna hittade vad som var fel i tid (hade sjukdomen fått härja i hans kropp längre hade utsikterna inte varit lika goda).
Stefan Claar är också fylld av tacksamhet över att krafterna återkommer, att han kan cykla igen (om än inte så fort som förr) och att så många människor bett och ber för honom och han ser fram emot att återuppta ordförandeskapet för den internationella styrgruppen.