Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

Smågrupper viktiga för pastorer

Alla deltagare i Pastorsakademin ingår i en mindre processgrupp. Den möts under storsamlingsdagarna, men också mellan dem. Pingst.se har träffat några av deltagarna i en av grupperna i Stockholm, som leds av Jenny Bergh.

Det är sen eftermiddag och gruppen, som består av pastorer i Filadelfiaförsamlingens församlingsenheter har träffats sedan lunch. Jag får inte delta i själva samtalet, men några av deltagarna är vänliga nog att stanna kvar och prata en stund med mig efteråt.
Vad gör man i en processgrupp, undrar jag till att börja med.
Ä Vi fortsätter bearbeta det som dykt upp i föreläsningar och litteraturläsning. Vi tar det ganska personligt och jobbar också vidare med de profiler vi gjort om oss själva inför utbildningen, säger de.
Ann-Charlotte Westling, Åkersberga, och Roger Stenzelius, Huddinge, har jobbat ganska länge tillsammans, känner varandra väl och är i sitt arbetslag redan inne i en process av förändring och nytänkande.
Ä Det är bra, vi kan bygga vidare på det, säger Ann-Charlotte Westling.
Charlotte Nordling är däremot ny i arbetslaget och har bara jobbat i Grindtorpskyrkan i Täby sen årsskiftet, så hon ser en möjlighet att genom processgruppen också lära känna nya kollegor.
De har alla jobbat ganska många år som pastorer, 20, 34 och 25 år, men tycker ändå att det finns mycket nytt att lära och ta till sig av.
Ä Jag tror verkligen att jag kommer att få nya saker med mig. Det är bra att få lyssna och ta in saker själv, säger Charlotte Nordling.
Ä Man lär sig mycket i en gemensam resa med andra och det hjälper en att orka kämpa vidare, konstaterar Roger Stenzelius, som tycker det är gott att vara några stycken när man jobbar i storstadsmiljö, som kan vara ganska tuff.
En hel del frågor som processas i grupperna blir av personlig natur och jag undrar om inte det kan bli jobbigt.
Ä Jo, säger Charlotte Nordling, men konstaterar samtidigt att hon känner att hon hamnat i en trygg grupp.
Ann-Charlotte Westling håller med.
Ä Men det är helt klart värt att det kan vara jobbigt ibland, för vi längtar efter att komma vidare.
Ä Jag tycker att grupprocesser är viktiga och vi är verkligen priviligierade som får vara en del av det. En del träffas aldrig på det här viset, fortsätter hon.
Jenny Bergh, som är ledare för gruppen, konstaterar att de grupper hon har i Filadelfiakyrkan redan tänkt mycket kring frågorna, är vana vid processer och att det märks i samtalen. Hon är gruppledare för sammanlagt 13 personer, som arbetar i Filadelfiaförsamlingen i Stockholm, och som i sin tur är indelade i två grupper.
Under de stora samlingarna i Pastorsakademin håller hon i de dagliga gruppmötena. Och mellan samlingarna har hon dels ansvar för samtalen i gruppen och för individuella samtal med alla deltagarna.
Ä Min roll är att coacha, pusha, uppmuntra och hjälpa till att ställa frågor. Jag kommer med en agenda från Pastorsakademin och med förslag på verktyg, konstaterar hon och tillägger:
Ä Det är jätteroligt och ett stort förtroende och fantastiskt att ha fått gå in i detta. Det som känns så bra är att vi inte stannar vid pep talk utan att det följs upp. Det är viktigt.
Hon och de andra dryga 30-talet processledarna har fått gå utbildning för sitt uppdrag och de får också individuell och regional uppföljning för sitt uppdrag.
Ä Det är spännande att så många människor med så olika uppdrag i olika församlingar och med helt olika bakgrund gör samma sak under ett par år, tycker hon.

Fotnot: Under mars har modul 2 av Pastorsakademin genomförts. Samlingarna har varit regionala och hållits i Uppsala, Örnsköldsvik och Jönköping.