Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

Skidhjälms-Jesus hjälpte Malin

Att växa upp inom en frikyrka är inte alltid så lätt, det har många upplevt. I Kristungen (Libris) berättar Malin Aronsson, redaktör och kommunikatör, om sina erfarenheter av Skidhjälms-Jesus, skoldisco och tältmöten.

Det är i slutet av sommaren och Malin Aronsson är ute på landet. Täckningen är dålig, och det dröjer en stund innan Malin kommer på att det finns en fast telefon i huset. Sedan är det sex barn som ska ha en sen frukost innan intervjun kan komma igång. Många järn i elden tycks vara Malins melodi i alla lägen.
Förutom att vara redaktör på tidningen Dagen för relationssidorna, sajten Fixa kärleken och podden Dagens människa, har Malin tillsammans med sin man Niklas startat företaget Linas matkasse, där hon arbetar deltid med att bland annat producera reklamfilmer och driva ett biståndsprojekt i Kenya, Plate for plate.i familjen finns tre barn, och de har också ett stort engagemang i Centrumkyrkan i Sundbyberg, inte minst inom barn- och ungdomsverksamheten. Och så har hon alltså skrivit en bok, också.

Varför heter boken ”Kristungen”?
– Jag blev kallad för det en gång i skolan. Vi lekte en lek och jag ”tog” en av de coola killarna i klassen. Då ropade han ”kristungen” åt mig, och jag blev så ledsen att jag sprang hem. Jag tycker att det sammanfattar ganska bra hur det kan vara att växa upp som ensam kristen i en klass.

Varför har du skrivit den här boken?
– För att jag ville berätta en mer komplex historia om att växa upp som kristen. Ofta är berättelser om att växa upp i frikyrkan antingen rakt igenom negativa, eller så är de ganska glättiga. Jag ville skriva en berättelse med både och. Dessutom gick jag en stå upp-kurs på Norra brunn när jag hade fyllt 40, jag gav det åt mig själv i present. Då märkte jag att det fanns många roliga saker att berätta och att folk gärna ville höra om dem. Jag tycker att man får skoja om Frikyrkan, men samtidigt vill jag visa att det finns någonting att ta på allvar. Visst hände det en del galna grejer, men där fanns också Jesus, det som var äkta, och en massa människor som visade mig Jesus.

Vem vill du ska läsa boken?
– Jag vill väcka igenkänning och roa folk som har samma erfarenheter som jag. Medan jag har skrivit har Jesus blivit mer verklig för mig igen. Jag har än en gång dealat med det som var lite konstigt och vågat se att det också var det som gav mig en riktig tro. Jag vill kanske också uppmuntra folk att se med lite mer förlåtande ögon på sin frikyrkliga uppväxt. Och så hoppas jag att det finns folk utan kyrklig bakgrund som är lite nyfikna på hur det kan vara som också vill läsa boken.
Du skriver om Jesus som en ”röst i huvudet”, ibland som ”Skidhjälms-Jesus”. Vad menar du med det?
– Det kan låta lite flummigt, men för mig var det verkligt. Jag upplevde den där inre rösten som jag förde en dialog med under skidhjälmen, inuti huvudet. Ibland krockade den med den undervisning jag fick i kyrkan, och för mig är det vad det handlar om, att bli vuxen och få en egen tro, upptäcka rösten som finns inom en. Jag tror att det är Gud som har skapat oss och finns i oss, och att vi också måste våga lita på det.
Vad är din relation till Pingströrelsen i dag?
– När jag var i 20-årsåldern var jag lite trött på Pingströrelsen. Det kändes lite för trångt och exklusivt. Men jag känner inte likadant i dag. När jag besöker en pingstkyrka i dag uppskattar jag den glädje och den folklighet som finns i pingst. Och jag har aldrig varit bitter, utan känner tacksamhet över min uppväxt.
Hur har du det med Jesus i dag?
– Haha, jag har det bra med Jesus i dag. Jag har läst en del under sommaren om hans kärlek och försökt förstå mer av vad det betyder att vi är älskade precis sådana som vi är.