Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

Skaparfest för kreativa kristna

Bilder kan tala där andra språk inte fungerar. Det menar bildkonstnären Janeric Johansson från Malmö, som är en av dem som medverkar under Skaparfesten, som anordnas av Filadelfia på södra Öland i maj.

Janeric Johansson kommer att hålla i ett särskilt konstseminarium under Skaparfesten, liksom Anna Mellergård. Seminarier anordnas också kring att skriva med Urban Thoms, om dans och drama med Ulrika Ekström och musik med Frank Ådahl. Emmanuel Hyllerud håller seminarium på temat ”Att leva på sin gåva” för alla närvarande.
Janeric Johansson hoppas också på att få möjlighet att tala inför hela gruppen.
Ä Det vill jag därför att det är viktigt att bidra till ökade förståelse för bild och bildskapande, även om syftet inte är att
få alla att börja måla.
Förståelsen för bilder är inte precis utmärkande för frikyrkan, konstaterar han.
Ä Om man jämför med hur musik tas till vara så blir det väldigt tydligt. Att bilden har ett värde i sig har inte precis funnits med.
Det hoppas han förstås att det ska bli ändring på och välkomnar också initiativet att starta en mötesplats för konstnärligt utövande kristna.
Ä Under Skaparfesten kommer jag att dela med mig av exempel på hur Gud kan använda konsten.
Det har han många personliga erfarenheter av, bland annat när han arbetat tillsammans med konststudenter i Kina.
Ä Jag vill berätta om mina erfarenheter och uppmuntra människor med detta och få folk att förstå att Gud kan använda sig av konsten.
Han konstaterar att många som är konstintresserade också har öppna andliga sinnen och går och ser konst för att uppleva något.
Ä Jag använder min konst för att uttrycka min tro. Även om jag inte målar uppenbara religiösa motiv, jag vill inte pracka på människor budskapet.
Janeric Johansson påpekar att när Bibeln för första gången berättar om hur en människa fylls av Guds Ande så handlar
det om Besalel, som fick uppdraget att utsmycka förbundsarken.
Janeric Johansson har i 44 år levt på sin konst och aldrig haft en fast månadslön. Hans specialitet är att göra tredimensionella målningar på plåt, som kräver att iakttagaren rör sig runt verket och betraktar det ur olika vinklar. Han har en ateljé hemma i Malmö och arbetar också i Kunming i Kina ett par månader varje år.
Han har också många andra internationella kontakter och var bland annat med på Lausannekonferensen 2004 och tog fram ett dokument om att befria konsten.