Pingst och corona Information från Pingst med anledning av corona.

Second hand

Inget andrahandsval

Vi köar och vi väntar. Vi delar samma väntan; på att dörren ska öppnas och låta oss komma in. Där inne kan finnas saker som vi vill ha. Släpp in oss!

Denna kö är lätt att tycka om, trots att den är lång. En rullator framför en barnvagn. En parvel sticker upp plytet. Han klättrar ur vagnen och klämmer på rullatorn. En sån ska han också få en dag. En ung flicka parkerar sin mormors cykel. Färdmedlen, med vilka vi tar oss genom livet, är många.
Så öppnas pärleporten. Kön rinner in. Vi utrustas med varukorgar av den leende Erik, som arbetar i butiken.
Vi möts av leenden, av äkta leenden. Det är ingen vanlig sensommarvärme det här, utan mänsklig värme.
Ä Du kan få lägga dina saker här, säger Erik. Bara de inte försvinner.
Värdefulla prylar
På onsdagskvällar och på lördagsförmiddagar håller Pingstkyrkans second handbutik öppet, inte långt ifrån Huddinge centrum söder om Stockholm.
Ä Folk lämnar in saker som de ber oss vara rädda om, ”den här var min farfars fars”, härmar Erik. Nästan så man frågar ”ska du verkligen lämna bort den här?”
Jag ser en filmrulle, en sådan där riktigt gammal och på den står det ”Köpenhamn 1958″. En kanna från svenskt tenn, medinskriptionen ”Till Gunnar på femtioårsdagen”, ser jag också. Saker som människor samlat på sig under en livstid.
Ä Ibland har man ingen aning om vad det är, underliga vetenskapliga instrument, då får man fråga vad de används till. Annars lämnas allt som finns i ett hem in, konstaterar Erik.
Från teskedar till tv-apparater. Hela tiden får Erik ta emot nya saker. Han försvinner ibland dem.
Jag ger mig ut i gångarna. Det flyter på segt, liksom uppströms. Oväsen. Armbågar. Äldre damer trippar fram på porslinsavdel ningen. De kan lukta sig till Kosta Boda. Inte stöta emot något nu. Trångt om saligheten.
Runt om i Sverige utspelar sig liknande scener. På 38 andra platser i landet finns second hand-butiker kopplade till PMU Interlife, så kallade Biståndscenter. Ytterligare ett 40-tal second hand-butiker, utan sådana avtal, bidrar också regelbundet med pengar till PMU. Förra året inbringade detta arbete nästan 7,4 miljoner kronor till organisationen.
Bland kläder och leksakssvärd
Jag ser ett ungt par, käckt klädda, komma in och skiljas åt. Hon flyter i väg till klädavdelningen, han till musikavdelningen. Jag följer efter henne och ser hur hon drar åt sig fina klänningar, sådana som inte tillverkas längre. Hon går mot provhytten.
Via en glipa bakom en hylla på sytillbehörsavdelningen upptäcker jag en genväg till bokavdelningen. En hemlighet.
Två små grabbar slåss med leksakssvärd, den ena lite mörkare än den andre, påminner om Erland och Assims kamp i Viktor Rybergs saga Singoalla. Fast grabbarna är vänner. Och det är fint. Svärden åker ner i korgen.
Härligt ljud
Fikahörnan är proppfull. Leverpastejsmörgåsarna är konstverk. Kaffe pumpas ur termosen. Intensivt. Det håller på att ta slut. Församlingsmedlemmen Birger Jacobsson sitter vid pianot. Guds nåd och Pärleporten, oemotståndliga melodier. På ett sätt blir det tystare i lokalen. Aldrig ska en fika underskattas. Det där att få sitta ner med någon. Prata. Någon som lyssnar. Härligt är ljudet av människor som talar med varandra. ”Åh, vilken fin du har hittat.”
Ä Man blir glad av att fynda något för en billig peng, samtidigt vet man att pengarna går till en bra sak, säger kunden Gun, som lovordar butiken.
Materialism, konsumtion och andlighet i ljuv harmoni. Här finns så mycket grejer, grunkor och prylar. Manicker, mojänger och mackapärer, som varit någons.
Ä Människor förnyar sig, skaffar nya saker, lämnar bort de gamla. Mycket kommer också från dödsbon, säger Kjell Helgesson, som är butiksföreståndare.
Ä Visst finns det mycket nostalgi i grejerna. En sak kan påminna om någon. Ibland kanske man kanske inte vill påminnas, vissa saker lämnas in efter separationer, spekulerar han vidare.
Använda men i gott skick
Sakerna är redan använda, men likväl i gott skick, och tjänar fortfarande ett syfte. Det man inte vill ha, det vill alltid någon annan ha. Miljötänk. Överskottet från butiken går till exempel till att bygga skolor i utvecklingsländer och ge svältande barn mat. Bussar fylls med inlämnade saker, korsar Östersjön och töms hos estländska församlingar.
Trots att butiken bara är öppen ett par timmar, två dagar i veckan, så är det fullt med arbete hela veckan. Butiken ska ställas samman igen, allt nyinkommet ska ses över, putsas och tvättas.
Några har lön, men annars handlar det om ideell verksamhet, samt en plats för sådana som inte riktigt fått i den där foten på arbetsmarknaden.
Ä Alla har sitt eget skäl till det. Här får de en chans att känna sig som en del av någonting, berättar Kjell.
Arbetsrehabiliteringen är ett klädsamt ord för det hela. En mötesplats. För kanske är man ensam, och då är det skönt att kunna gå till en plats där människor pratar med en och ler de där varma leendena.
Ä Vi vill vara en resurs i samhället, säger Kjell.
Ideell verksamhet, samt trossamfund, har hittills varit befriade från moms. Inget går till statskassan. EU-kommissionen tycker inte att det följer EU:s regler och Sveriges momslag ses nu över. I november kom ett utredningsförslag om att second hand-butiker som drivs av allmännyttiga ideella föreningar eller registrerade trossamfund ska betala sex procent i moms. I samma utredning föreslås också att lokalhyran ska momsbeläggas med 25 procent. Utredningen befinner sig just nu på remiss och det dröjer ett tag innan något beslut fattas.
Kö åt motsatt håll
En långsam luftkonditionering stånkar. Fönstren i den gamla industrilokalen står öppna, utanför är det orange solnedgång. Nu går kön åt motsatt håll. Lika lång och stillsam. Erövringarna visas upp. Försiktighet krävs då man packar ner ömtåligt porslin och sveper tidningspapper om små kaffekoppar. Det vet kassörerna. Och man måste säga ”Hej” till kunderna, sedan ett litet samtal så klart, och avsluta med ”Hej då”. Sådant måste få ta tid.
Enstaka damer drar omkring, bläddrar förstrött bland tavlorna. Carl Larsson i mängder. ”Den har jag, den har jagÄ”Annars är det tomt. Snart stängning.
Ä Pengar i alla ära, men kan man inte göra något värdefullt med dem… Det finns en glädje i att ge, säger Kjell.

Second hand i Huddinge firade tioårs-jubileum
Helgen 19Ä20 september firade second hand-butiken i Huddinge sitt tioårs-jubileum. Entrén var lövad och dekorerad med ballonger, inne i butiken bjöds det på biståndsinformation, kaffe och tårta till alla kunder.
På söndagen uppmärksammade Pingstförsamlingen jubiléet genom att lägga sin förmiddagsgudstjänst i butikens lokaler, som blev välfyllda. Födelsedagskalaset avslutades med kaffe och tårta och med rundvandring i butiken.