Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

Se en film och prata tro

En film eller ett filmklipp är ett bra redskap för att sätta igång samtal omkring existentiella frågor och trons insida. Det menar Carl-Johan Freed, som genom ett samarbete mellan Kaggeholms folkhögskola och studieförbundet Bilda gett ut materialet ”Se tanken”, som vill stimulera till just sådana diskussioner.

Materialet ”Se tanken” handlar om hur man kan använda film, som start för samtal omkring livsfrågor och tro. Det är tänkt att kunna användas i smågrupper som Alpha, konfirmationsundervisning, ungdomsgrupper, bönegrupper etcetera. Men konceptet fungerar även om en kyrka till exempel vill ordna någon typ av livsfrågekvällar, menar upphovsmannen.
Carl-Johan Freed har EFK/ SAM-bakgrund och är nu verksam som pastor i Skarpnäckskyrkan i Storstockholm, men växte upp i en sekulariserad svenskkyrklig familj. Som 19-åring kom han till Kalifornien som au pair och där i USA hittade han också en personlig tro på Gud.
Ä Kultur hade alltid varit viktigt för mig och en anledning till att diskutera livsfrågor med mina vänner utifrån det jag sett och hört.
Den inställningen har han haft med sig genom livet och genom åren engagerat sig mycket i mötet mellan den kristna tron och kyrkan och filmen och till exempel skrivit om film i tidningen Dagen.
Ä Film är ett starkt medium för att bearbeta livsfrågor, menar han, och väldigt många filmer berör värderingsfrågor på det ena eller andra sättet.
Han konstaterar att frikyrkligheten historiskt haft problem med rörlig film och förväxlat mediet med innehållet. Men nu är nu, och numera kollar i princip alla människor på film, inte minst unga människor, och det är det han utgår från.
Han berättar att han haft ett jättestort manusmaterial och burit på en tanke om att kunna skriva Den stora boken om film och kristen tro i Sverige, men att detta nu landet i ett enklare material, det vill säga ”Se tanken”.
Han har fått hjälp av Kaggeholmsläraren Torbjörn Stolpe att redigera och koncentrera materialet och Kaggeholm och Bilda samarbetar kring utgivningen. I ”Se tanken” har sju filmer valts ut, som underlag för samtal. Men konceptet går att använda på en hel massa andra filmer, konstaterar Carl-Johan Freed. På hemsidan www.skarpnackskyrkan. se har han samlat mängder av andra filmexempel att utgå från.
De aktuella filmerna är Magnolia, O brother where art thou, Aposteln, Billy Elliot, Den enfaldige mördaren, Chocolat och Amelie från Montmartre. Ämnen som de anknyter till är skuld och skam, tro och frälsning, makt och ledarskap, försoning och upprättelse, ondska och hämnd, glädje och himmelsk frid och Jesusgestalten.
När det gäller att använda sig av film har svensk frikyrklighet att fält att återta, menar Carl- Johan Freed, som själv använder sitt koncept till exempel i en film-Alpha-grupp med lyckat resultat.
Ä Kanske kan materialet också ge kristna mod att våga vara aktiva i lokala kulturföreningar, säger han.