Läs senaste upplagan av Tidningen Pingst här Läs mer

Sånger att bottna i

Brustenhet, smaka på det ordet. Det finns något så vackert i det, eftersom det säger något om storheten i att vara människa. Vi kan förstå och känna medkänsla med andra, skapade till Guds avbilder. Samtidigt är brustenhet något svårt. Vem i hela världen vill ha ett brustet hjärta? Vem vill gå igenom tuffa tider? Vem vill sörja? Även om svåra tider gör att vi mognar och djupnar som människor, så har jag svårt med orden: ”Jag skulle inte vilja vara utan det…” Ärligt talat är det mycket jag skulle velat vara utan. Visst, jag inser att kriserna jag mött antagligen har gjort mig mera kärleksfull och förstående. Ändå finns det sorger jag helst hade sluppit. Men världen är både ljuvlig och trasig, därför är livet ett mysterium ibland.

DEN BEGÅVADE SÅNGERSKAN Molly Sandén släppte albumet Större tidigare i år. I en av låtarna, Sand, sjunger hon: ”Helt ärligt, finns det någon som är hel? Helt ärligt, finns det någon som aldrig någonsin gör fel? Helt ärligt, finns det någon som lyckats leva lyckligt, med ett yttre gjort utav sten? Helt ärligt, helt ärligt. Det känns som vi är gjorda av sand. Vi bygger högt och rasar ibland. Så hittar vi oss själva någonstans. Där vi kan börja om, starkare imorrn.”
I några textrader fångar hon vår brustenhet och vårt dilemma. Livet ger oss sår –finns det någon som är hel? Det senaste året har rätt många människor vi känner gått igenom sorg. Jag kan inte säga annat än att det känns som att mitt hjärta brister ibland. Världen som är så vacker, är också så trasig. Ibland gör det ont att vara människa, och vi kan fundera på hur vi ska orka vidare?
Vid ett tillfälle trodde den världsberömde predikanten Billy Graham att han skulle dö. Han berättade om det tillfället: ”Då sa jag inte till Herren: ’Du vet att jag är predikant och varit trogen mot dig’. Nej, jag sa: ’Herre jag är en syndare. Ta emot mig för din nåds skull’.” Så vackert – så genomärligt. Brustenhet är ordet.

DET ÄR MOT DEN HÄR bakgrunden som evangeliet blir så starkt. Jesus säger: ”Jag är uppståndelsen och livet, den som sångförfattare, vi behöver fler sånger som rymmer hela livet. Ord där man kan spegla sig både i glädje och sorg. De sånger vi sjunger ska hålla att leva och dö på. I sångerna lär vi människor vad vi tror – teologi. Odödliga sånger skriver man inte med hastigt hopsamlade rader. Vad vi behöver är texter där man kan bottna med hela sitt liv. Texter som påminner oss om att Gud bär genom allt – i glädje och sorg, liv och död, nederlag och segrar, amen.