Läs senaste upplagan av Tidningen Pingst här Läs mer
Josefin Lennartsson, pionjärpastor i Gnestaortens krets

Josefin Lennartsson, pionjärpastor i Gnestaortens krets

Rötter som leder till frihet

KROPPEN ÄR världens mest fascinerande underverk! Ju mer jag lär mig om hur kroppen fungerar, alla kemiska reaktioner, hur tankar och ord påverkar oss, desto mer blir jag förundrad över den Skapare som ligger bakom detta underverk. Min kropp är inte dold för Gud, mina inälvor och innersta tankar vet Gud om.
Jag har inte alltid vetat hur kroppen fungerar eller hur jag ska förstå mina tankar och känslor. Under stor del av min uppväxt levde jag i en storm. Det varierade hur jag upplevde det som hände inom mig. Ibland trodde jag att det var Gud som straffade mig för något. Ibland tänkte jag att det var något fel på mig. Någon gång trodde jag nog också att det var djävulen som orsakade stormen. Men innerst inne hörde jag också en stilla viskning om att det finns rötter som jag en dag behöver möta och att de rötterna kommer leda mig till friheten.

DEN INRE RÖSTEN vägledde mig i att fortsätta ta steg framåt. Det var ord av hopp och tröst, att det fanns förklaringar bortom det jag just då kunde förstå. Jag fick tidigt höra att Jesus är vägen, sanningen och livet. För mig var det en instruktion, så länge jag vandrade på sanningens väg skulle det leda mig till livet.

Även om jag inte alltid förstod det jag kände ville jag vara ärlig med Gud om det jag upplevde. Så jag berättade i böner och texter, lät all min frustration och mina frågor välla ut inför Gud.

Det är snart 20 år sedan jag kom fram till rötterna som orsakade stormarna. Ett barndomstrauma som försatte kroppen i en stressreaktion för att skydda det lilla barnet och dess ömma hjärta. Jag är fortfarande på en resa för att förstå hur kroppen skyddat mig och jag lär mig hela tiden mer om hur jag kan samverka med kroppen för att vårda mig och de erfarenheter jag gjort.

VI TALAR OFTA om ångest och depression som ohälsa men jag skulle vilja vända på perspektivet lite. Att kroppen reagerar och tar till överlevnadsstrategier är en sund och hälsosam reaktion, om du utsätts för något som är skadligt. Kroppen är skapad för att vi ska överleva, den har inneboende mekanismer som är till för att skydda livet i oss. Om vi inte lär känna kroppens funktioner kan de där reaktionerna också bli våra fiender. Därför önskar jag att vi som kyrka skulle omfamna världens mest fascinerande underverk ännu mycket mer. Min Gud blir bara större ju mer jag lär mig om hur vi är skapade.

Ett ord av uppmuntran sätter igång en kemisk reaktion i kroppen som stärker vår helhetshälsa. På samma sätt kan ett nedsättande ord skapa en negativ reaktion som i värsta fall gör oss sjuka.
Problemet är inte att vi känner ångest utan i varför vi gör det. När vi hittar rötterna till kroppens signaler når vi ofta insikter om djup smärta men bland allt bråte finns också livets mest dyrbara gåva – den att du finns till och att kärlekens källa kan flöda även i dig.