Läs senaste upplagan av Tidningen Pingst här Läs mer

Rörelse som förändrar

Dr. Mukwege, som precis tagit emot Nobels Fredspris, är en sann hjälte och en modig aktivist, som med livet som insats kämpar för att människors rättigheter ska respekteras, och att deras röster ska höras. Och samtidigt pastor, broder och nära vän till både mig och många andra i Sverige.
På PMU jobbar vi nu mycket med att skapa kunskap om den globala pingströrelsens utbredning och samhällspåverkan, och det är fascinerande att läsa följande i Barometern: ”Läkaren Denis Mukweges insatser i Demokratiska republiken i Kongo Kinshasa hade knappast varit möjliga utan ekonomiskt stöd från den svenska pingstmissionen, från Läkarmissionen och från det statliga Sida. /…/ När alla jublar och klappar i händerna för Denis Mukwege i dag finns det skäl att påminna om – och hylla – alla dem i Sverige som under många år avstått lite av den egna ekonomin för att möjliggöra hans och hans medicinska kollegors arbete med kvinnor som drabbats av ett sexuellt våld med militära
syften i Kongo.”

DETTA ÄR BARA ETT AV alla exempel på hur våra globala kyrkonätverk spelar en avgörande roll i samhället, tillsammans. Något forskningsprojekt runt om i världen uppmärksammar. En av forskarna som uttalar sig om pingströrelsens samhällsavtryck är Dena Freeman, antropolog, London School of Economics. Hon säger: ”Pentecostal churches are often rather more effective change agents than are development NGOs…they are exceptionally effective at bringing about personal transformation and empowerment/… /Without these types of social change…it is difficult for economic change and development to take place.”
Världen har enats om en framtidsdröm i Agenda 2030 och dess 17 globala utvecklingsmål. Men eftersom världens samlade bistånd bara täcker en liten del av den budget som behövs för att uppnå målen frågade jag nyligen en chef på Sida om hur vi ska lösa denna ekvation. Hans svar blev att vi behöver frigöra andra resurser i världen, som hopp, tro på att det är möjligt, samverkan och tillit mellan människor, och entreprenörskap.
Den här världen behöver ansvarstagande kyrkor. Jag är glad över att tillhöra en pingströrelse som så tydligt uttrycker denna önskan i sin framtidsbild.