Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

”Roligaste åren i mitt liv”

I gröna kängor och svart långskjorta sveper Ingrid Svanell in i rummet tillsammans med en doft av kaffe. Hon har just krockat med en kollega och fått kaffet över sig. Men det verkar inte påverka humöret särskilt mycket. I stället ger det upphov till en mängd skämt.

Ingrid Svanell avslutade i maj sin tjänst som Verksamhetsledare för Pingst församling efter nästan tio år.

– Det har varit de tio roligaste åren i mitt liv, säger hon.

Innan hon tillträdde tjänsten på Pingst ffs hade Ingrid varit pastor i ”typ hela sitt liv”.

– Jag började som ungdomsledare i Filadelfia Stockholm när jag var 18 år, och sedan har jag egentligen aldrig slutat att vara det.

Utom just de senaste tio åren, förstås. För även om hon har predikat och utfört pastorala uppdrag och varit runt i pingstförsamlingar från norr till söder menar hon att pastorsrollen är någonting annat.

– En pastor får sin legitimitet genom att leva och utvecklas tillsammans men den grupp människor som finns i just den enskilda församlingen.

Åren som Verksamhetsledare har varit de roligaste i hennes liv. Drivkraften har varit att få hjälpa församlingar att lyckas i deras uppdrag, och det har varit omväxlande både över tid och beroende på vilka församlingar hon har haft kontakt med.

Några höjdpunkter är utbildningssatsningarna som har gjorts, arbetet med Tillsammansprojektet, att lyfta frågorna om funktionsnedsattas situation och att få de förtroenden som enskilda pastorer visat. Alla verksamheter har växt fram utifrån församlingarnas behov.

– Den här våren har vi till exempel arbetat mycket med integration, eftersom det har varit så aktuellt. Alla församlingar gör jättemycket, jag är stolt och tacksam över deras kreativitet.

Ett annat viktigt initiativ är utbildningen för barn- och ungdomsledare under temat Trygg församling.

– Vi möjliggör för alla barn- och ungdomsledare att gå en utbildning för att motverka sexuella övergrepp. Det är oerhört viktigt.

Bland de många utmaningar som finns i rollen som verksamhetsledare handlar den största om att prioritera tiden rätt, tycker Ingrid. Också arbetet med att stötta och hjälpa församlingar där det händer svåra saker har varit tufft, även om det samtidigt har varit givande och lärorikt.

– Ibland har det räckt med några enskilda samtal med en pastor för att situationen ska lösa sig, men ofta har det varit större församlingsprocesser. Det är alltid svårt med situationer där människor kommer i kläm och blir sårade. Då grubblar jag mycket över om jag har lyckats säga rätt ord i rätt tid, eller inte.

Det mesta man gör kan göras lite bättre, tycker Ingrid, så hon har svårt att säga någonting som hon är särskilt nöjd med. Det goda som har hänt är ett resultat av samarbete, betonar hon.

– Allt är ett lagarbete, både i förhållande till församlingarna och tillsammans med kollegorna på kontoret.

Mycket har förändrats inom pingströrelsen under de tio år som har gått. Medlemssiffrorna har stabiliserats och fler har blivit döpta. Ingrid ser också att det finns ”ett större vi” i pastorskåren och bland församlingarna nu jämfört med hur det var när hon började. Då var det nytt med Pingst ffs och det fanns en oro över vart det skulle ta vägen och vad som var syftet, menar hon. I dag känner sig folk trygga med hur saker och ting fungerar.

– Vi är fortfarande fria församlingar som arbetar tillsammans, precis som innan, säger hon. Det är i de lokala församlingarna allt händer!

Nu är det alltså dags att gå vidare. Till vad är inte riktigt klart. Ingrid har under det senaste året haft en deltidstjänst på Kaggeholm som lärare på Bibel Kreativ, och den tjänsten ska hon fortsätta. Hon får också ytterligare lite arbetstid för att starta en själavårdsutbildning på samma skola, som ska dra igång redan till hösten. Tillsammans bli det en halvtidstjänst.

– Och så har jag kvar arbetet med Vigselnämnden under hösten.

På sikt är det möjligt att pastorskallet drar i henne igen, och hon känner sig nyfiken på framtiden.

– Under hösten vill jag framför allt ha tid, säger hon. Tid att träffa vänner, tid att ägna mig åt blommorna på balkongen, umgås med barnbarnet och läsa böcker.