Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

Relationer huvudfokus för United Stockholm

Relationer! Det ordet är nog det mest frekventa under mitt korta lunchsamtal med Daniel Stenmark, Det handlar om den församlingsplantering som han är mitt uppe i just nu – United Stockholm.

Ett par år har gått sedan han, tillsammans med hustru Linda och de tre barnen flyttade till Stockholm Och ett år har snart gått sedan församlingen bildades. Målet och inriktningen har varit klar från början och Daniel summerar det i ett beskrivande uttryck: Kyrkan är inte arenan för våra liv Ä utan våra liv är arenan för kyrkan.
Ä Vi vill ju vara en kyrka även för den stockholmare som vanligtvis inte besöker en kyrka, och här är ju våra relationer mitt i vardagen ovärderliga. Det handlar om att i allt se tron, vardagen och församlingen som en helhet. Och det innebär att måndag och söndag är lika viktiga, ett liv där tron i vardagen, med allt vad det innebär av jobbmöten, fest och blöjbyten, får plats och kan göra skillnad.
Relationer är också det han arbetar med vid sidan om, som medarbetare i ett företag med nätverk som affärsidé.
Det är ett krävande heltidsjobb men det är ändå församlingen han ser som sitt huvudfokus, ett arbete han alltså leder som oavlönad volontär.
Ä För mig är detta inte främst två delar i mitt liv som konkurrerar med varandra, utan jag ser det mer som en helhet. Visst är det stretchande att få ihop allt i vardagen, men jag är oerhört glad över denna tid, och att få vara så närvarande mitt i människors vardag.
Med sig i bagaget har Daniel erfarenhet från olika kyrkliga sammanhang. Under sju år var han ungdomspastor i Kensington Temple i London och flyttade sedan till Jönköping, där han började jobba tillsammans med Pelle Hörnmark i pingstförsamlingen.
Under många år har Daniel och Linda haft kontakt med United Malmö, inte minst med dess grundare Magnus och Gunilla Persson. Linda var under flera år en del av teamet i Malmö och med vid starten av den församlingen.
Ä Anknytningen till United Malmö blev därför väldigt naturlig för oss. Dessutom har de en enorm erfarenhet av församlingsplantering och har redan gått igenom mycket av de stadier man som ny kyrka processar med, och det är en stor förmån att ha den erfarna handen i ryggen.
Behövs det då fler kyrkor och församlingar i Stockholm? Daniel tvekar inte om det svaret:
Ä I dag talar man om att cirka en procent av dagens stockholmare är regelbundna gudstjänstbesökare, och det läget vill vi självklart vara med och förbättra, säger Daniel och återkommer till den dröm han länge haft om att få bygga en kyrka för människor som i nuläget inte går i kyrkan.
När han utvecklar tanken framträder en kyrka som framför allt gestaltas i relationer mellan människor och där man verkligen prioriterar tid och möjlighet för personliga kontakter och vågar dela livet med andra. Ett redskap för detta är bland annat connectgrupper, det vill säga smågrupper, och ett stort fokus på tron i vardagen.
United Stockholm är en del av Pingst Ä fria församlingar i samverkan. Och det betyder mycket, enligt Daniel, att det finns utrymme för deras vision där.
Ä Vi är mycket tacksamma för det stöd vi får därifrån i vårt arbete, säger Daniel.