Pingst och corona Information från Pingst med anledning av corona.

Rekryterade till Alpha på Facebook

– Den som inte vågar nysta vidare i det här, den personen är rädd för vad det skulle innebära om det är sant. Och jag är inte rädd. Fredrik Axelsson sitter inklämd i ett hörn tillsammans med TV-Inters reporter och en stor kamera. Han pratar öppet om sitt sökande efter tro.

Trots att detta skulle vara oerhört skrämmande för många svenskar verkar det faktiskt som om Fredrik talar sanning. Han är inte rädd. Kanske är det därför han har vågat sig hit. Som deltagare i Centrumkyrkans speciella TV-Alphagrupp måste man kunna tala om djupa frågor inför TV-publik.
Precis som i en vanlig Alphagrupp äter deltagarna middag tillsammans, lyssnar på föredag och deltar i öppna diskussioner. Men här finns också ett kamerateam på plats och delar av kvällen kommer att visas upp i TV programmet Guds hus.
När livet i Centrumkyrkan i Sundbyberg skulle bli TV var kyrkans Alphagrupper givetvis en spännande ingrediens att ha med. Men för att alla Alphagruppsdeltagare skulle vara införstådda med att ha ett kamerateam i hasorna bestämde man sig för att tillsätta en särskild TV-Alphagrupp.
Produktionsbolaget TV Inter kom på idén att annonsera på internetforumet Facebook. ”Utforska kristen tro i TV ” stod det i annonsen.
Ä Vi fick in ett 30-tal svar, berättar Roger Svanell, producent för Guds hus.
Bland dessa 30 valde TV Inter ut fem spännande personer som verkade genuint nyfikna på kristen tro. Fredrik var en av dem som svarade på annonsen. Han skrev i sitt mail att han tänkt testa de större religionerna, en i taget.
Ä En annan av deltagarna, Marie brukar gå upp klockan fyra varje morgon för att meditera och prata med andevärlden. Hon hade länge längtat efter ett sammanhang att prata tro, säger Roger Svanell.

Centrumkyrkans TV-Alphagrupp leds av församlingens pensionerade föreståndare Stanley Sjöberg. Det är han som förbereder föredraget om kristen tro och sedan håller ihop samtalen. Delvis utgår Stanley ifrån Nicky Gumbels bok ”Livets frågor”, men han tillåter sig också att berätta om egna erfarenheter och funderingar. Men det är ingen risk att Stanley måste hålla låda själv.
Deltagarna är väldigt aktiva och diskussionerna om Jesus, korsfästelsen och Bibeln går varma. Och trots att Stanley Sjöberg varit med länge är han förundrad över deltagarnas djupa funderingar och teologiska utläggningar.
Ä Dom här människorna ger mig oerhört mycket av hjälp att förstå sökandet. Att begripa tvivlet. Varenda mening känns viktig att absorbera, säger Stanley Sjöberg.
TV-Inters reporter har fortfarande några frågor kvar till Fredrik. För vad skulle det då innebära för honom personligen om allt detta med Jesus och korsfästelsen är sant?
Fredrik funderar en stund och svarar:
Ä Ja, men det skulle ju ställa allting på kant. Det skulle bli nånting nytt.

GUDS HUS – om livet i en svensk frikyrkoförsamling varje vecka på TV8

Den 9 november var det premiär på TV8:s nya realitydokumentär Guds Hus. Programmen handlar om livet i en svensk frikyrkoförsamling, Centrumkyrkan i Sundbyberg, och produceras av TV-Inter, som numera ingår i företaget Swedmedia tillsammans med Libris och tidningen Dagen.
Vilka är personerna i kyrkan? Hur påverkas livet av tron på Gud och vad är det som gör att så olika människor uppsöker en och samma kyrka, söndag efter söndag.
Serien följer medlemmarna inte bara på söndagarna, utan också i deras vardag. Nio personers livsberättelser och deras resa genom livet med Gud och hur det påverkar dem är en del av serien vid sidan av inslagetfrån gudstjänster och samtalen i Alphagruppen.
Ä Vi tror och hoppas att denna serie skall hjälpa människor att förstå vad det innebär att vara en kristen och kanske får det människor att själv fundera över den kristna tron, säger Daniel Grahn, vd för Swedmedia.