Raka puckar från Pelle

– Sport är viktigt, men Gud är nummer ett. Pelle Hånberg, före detta tränare i hockeylaget i Karlskrona, som under hans ledning avancerade till högsta ligan är säker på sin sak.

I början av året var Pelle Hånberg en av talarna på Pingst Pastors konferens. Då berättade han om sin väg till en kristen tro och gav också de lyssnande pastorerna lite ”tips från coachen”. Bland annat att inte vara rädd för att ge dem som  befinner sig i idrottsvärlden ordentliga utmaningar.
– Det behövs och vi idrottare är vana vid raka puckar!
Han lyfte också att pastorer är människor som kan få med sig människor och att det är något de förstås bör ta tillvara på.
– Det finns ett enormt jobb att göra och ni kan få folk att springa lite till.
Pelle Hånberg växte upp i Solna norr om Stockholm, i en familj där sport spelade huvudrollen, men där Gud inte fanns med. Pelle drömde som så många andra om en framtid som spelare i NHL.
– Jag hade vigt mitt liv till hockey, säger han.
Pelle var 27 år när han träffade någon som hade en personlig tro på Gud. Det var tjejen, som sedan blev hans fru. Hon bad för honom, både intensivt och metodiskt, och efter fyra år var han beredd att ge sitt liv åt Gud.
I dag är Pingstkyrkan i Karlskrona familjens hemförsamling och att delta i gudstjänstlivet prioriterat.
Nu är ett av hans mål i livet att nå idrottsvärlden med de goda nyheterna och han konstaterar att det handlar om miljoner människor bara i vårt land. Exakt hur det ska gå till vill han inte slå fast, mer än vikten av att på olika sätt stå för sin tro mitt i denna miljö.
Pelle inriktade sig i slutet av 90-talet på en hockeytränarkarriär. Ett uppdrag, som rymmer både med- och motgång, ibland är avlönat, ibland inte och helt utan anställningstrygghet.
– Man kan välja att antingen bli besviken eller se det man är med om som en språngbräda till nåt annat, säger Pelle.
Han har försökt att följa den senare varianten.
– Och nu tränar jag ett lag som nått högsta divisionen! säger han inte helt utan stolthet till pastorerna.
Men någon månad efter sin medverkan på Pingst Pastor blir han ännu en gång av med jobbet från en dag till en annan. Laget hade förlorat för många matcher på raken.
Hockeytränarkarriären har inte varit spikrak tidigare heller. När familjen, som består av fru och sju grabbar, under en period bodde i Uppsala, hade han inga tränaruppdrag utan började i stället träna barn i ett lag, där alla fick vara med oavsett talang eller utrustning.
– Jag lärde mig oerhört mycket under den här tiden och det var som om Gud frågade mig om jag verkligen hade passion för det jag höll på med. Det hade jag.
Så när hockeyklubben Antuna hörde av sig svarade han ja utan att ens ha frågat något om lön eller villkor. Senare följde en tid som tränare för Vita Hästen i Norrköping och sen var det dags för Karlskrona.
När Pelle Hånberg efter sin föreläsning på Pingst Pastor fick frågan hur han tänker när han måste meddela en spelare ett svårt beslut svarade han.
– Jag brukar tänka mig in i hur det skulle vara om det var jag som satt där och försöker tänka att det viktigaste är att vara mänsklig och ärlig och inte inge falska förhoppningar.

Bildtext: Pelle Hånbergs medverkan under Pingst Pastor var mycket uppskattad. FOTO: SANDRA LAGESTRÅ