Rådslaget hålls i nytt växthus

Ett växthus i Huddinge blir mötesplatsen för årets Rådslag, där nya tankar ska sås. Södertörnkyrkan vill visa hur församlingen, med byggnaden som redskap, öppnar upp för fler människor att komma till tro.

I år står pingstförsamlingen Södertörnkyrkan i Huddinge värd för Rådslaget, i helt nybyggda lokaler.
Ä Det ska bli riktigt roligt att få välkomna människor från olika håll i landet och samtidigt presentera tanken bakom vår nya kyrka, säger pastor Roger Stenzelius.
Hans förväntan är att de frågor som togs upp till bearbetning under förra årets Rådslag ska visa sig ha fallit i god jord i församlingarna.
Ä Jag hoppas också få se fler unga deltagare denna gång, vilket efterlystes i fjol, säger han.
Med sin stora glasfasad för pingstförsamlingens nya lokaler i Huddinge knappast tanken till en traditionell kyrka, vilket inte heller är meningen. Byggnaden, som invigdes den 15 januari, har i stället fått namnet Växthus1.
Ä Tanken är att det ska vara ett hus dit alla känner sig välkomna. Det ska kännas mer som ett kulturhus än en kyrka, där själva formen och den genomskinliga fasaden verkar bekant och lockar människor att komma in, säger Roger Stenzelius.
Förutom en kombinerad kyrko-, konsert- och kongresshall, inrymmer fastigheten idrottshall med relaxavdelning, konferens-lokaler, kafé med dagens lunch, och andaktsrum.
Ä Vi har också en 90 kvadratmeter stor lounge, som vi inrett så att vem som helst ska kunna sätta sig ner och känna sig som hemma, berättar Stenzelius.
Projektet påbörjades förra sommaren, och ett aktiebolag har bildats. Bland annat sker konferensverksamhet i samarbete med Huddinge konferenscenter. Målet är att ha öppet alla dagar för allmänheten, med ständiga aktiviteter för olika kategorier av människor. Syftet är att skapa en miljö som ger energi, gemenskap och omsorg. Genom en medlemsklubb erbjuds bland annat förtur till och rabatter på olika aktiviteter.
Ä Vi vill att detta ska vara ett växthus för ande, själ och kropp, säger Roger Stenzelius.
Förutom sina söndagsgudstjänster har församlingen Alpha-kurser och samlingar på olika språk. Man satsar också mycket på sång och musik och olika aktiviteter för barn, ungdomar och äldre. Internationell biståndsverksamhet är en annan viktig del av församlingens verksamhet, liksom socialt arbete i närmiljön.
I samarbete med LP-verksamheten bjuder man bland annat in till en värmestuga med frukost och lunch vissa dagar. Och de nya lokalerna innebär nu ännu fler möjligheter.
Ä Vi hoppas att många människor ska finna en gudstro. Med huset som ett redskap vill vi göra Jesus känd.

Fotnot: Södertörnkyrkan är en egen juridisk person, men också en av församlingsenheterna i Filadelfiaförsamlingen i Stockholm.