PMU vill se globala kamratstödjare

Går det att förändra världen genom att vara en bra kompis? Kan barn själva se till att FN:s barnkonvention efterföljs? Det är frågor som ställs i PMU Interlifes årliga skolpaket. Ett paket som innehåller en tidning, samt en nyproducerad film från Argentina.

Genom reportage från Rwanda och Argentina, kunskap om barnkonventionen samt roliga pyssel, vill skolpaketet rikta barns uppmärksamhet mot omvärlden. I tidningen finns även tips och idéer, vilka förhoppningsvis ska inspirera barn till att själva bli förändringsaktörer.
– Utvecklingsfrågor har en väldigt komplex karaktär och när vi försöker kommunicera dem till barn reduceras de allt för ofta till att bli en förenklad hjälpverksamhetstanke. Vi porträtterar barn i syd som offer som barn i Sverige kan hjälpa genom att ge pengar, säger Maria Bard, inspiratör för missions- och biståndsfrågor.
– Även om detta till viss del är sant tror vi på PMU att det är viktigt att fostra barn in i en mer differentierad bild av syd och av utvecklingssamarbete.

Schyssta kompisar
Utifrån denna bakgrund är temat för årets skolpaket ”Bli en global kamratstödjare!”. Kamratstödjare finns på flera skolor runt om i landet. Deras uppgift är att vara en schysst kompis som ser andra barn och känner ett ansvar för dem. Det handlar alltså om kompisar som hjälper kompisar. PMU tror att detta är en bra bild på vad utvecklingssamarbete och internationellt partnerskap handlar om.
Skolpaketet kan användas i kyrkans barngrupp och i skolans undervisning.
– Det kan vara ett sätt för din församling att skapa goda relationer med den kommunala skolan, tipsar Maria Bard.

Fotnot: Skolpaketet riktar sig till barn i mellanstadieåldern och kan beställas på www.pmu.nu