Läs senaste upplagan av Tidningen Pingst här Läs mer
FOTO: MATILDA HECTOR

FOTO: MATILDA HECTOR

PMU sätter fokus på flickor i Nepal

I oktober drar PMU:s största kampanj Barnens rätt – vårt ansvar igång. I år ligger fokus på minoritetsgruppen Kharmarong i Nepal, där flickor som kommer från otillgängliga bergsbyar många gånger saknar skola och fråntas rätten till utbildning. PMU:s kommunikations- och insamlingschef Elisabeth Hammarberg besökte nyligen flickorna.

I oktober lanseras PMU:s årliga Barnens rätt-kampanj. Varför är barnfokuset viktigt?
– Barn i världen i dag lever under så totalt olika villkor. Under ganska många år nu har vi på PMU valt att lyfta fram barns livsvillkor runtom i världen i vår julkampanj. Med kampanjen vill vi visa på barns rätt att vara barn, att få gå i skolan, att få leva ett liv i trygghet oavsett var man är född, lever eller bor. Det är allas vårt ansvar att se till så att de får tillgång till de rättigheter som de faktiskt har enligt FN:s barnkonvention.
Vad kommer kampanjen handla om i år?
– I år kommer vi att fokusera på flickor från minoritetsgruppen Kharmarong i Nepal. Vi var ett team som reste dit för att möta dem som vi, tillsammans med bland annat Smyrnakyrkan i Göteborg, är med och stödjer. Vi besökte byn Mangri, där vi genom våra partner, United Missions to Nepal (UMN), varit med och byggt ett skolhem för flickor. Vi intervjuade flickorna som bor där, och även byledare och skolledningen, om betydelsen av utbildning för samhället i
stort och vad skolhemmet betyder för flickornas möjligheter.
De lever i otillgängliga områden uppe i bergen. Hur tog ni er fram?
– Oj, resan var ett äventyr i sig! Sista biten upp till Mugudistriktet, där Mangri ligger, flög vi med ett plan med tolv säten, och landade i uppförsbacke mellan bergväggarna. Det var en upplevelse. Sedan fick vi åka bil en bit, innan det var dags att börja gå. Vandringen upp till Mangri tog ungefär sju timmar. Sista timmarna var det i stort sett bara uppför. Vi gick med bergväggen på ena sidan och med en brant sluttning ner mot floden på den andra. Det var ett
fantastiskt landskap att vandra i.
Hur lever Kharmarongfolket?
– De lever väldigt enkelt, långt upp i Himalayabergen. Många av dem arbetar med att plocka en ört som de säljer till bland annat Kina. Inkomsten de får gör att de klarar sig ganska bra under resten av året. Men förhållandena är enkla och kräver hårt arbete. Allt sker med handkraft och de får vandra i timmar vart de än ska.
Du mötte flickor som bor på ett skolhem som PMU stöder. Hur var deras liv innan de fick komma till hemmet?
– Flickorna bor på skolhemmet eftersom det inte finns någon skola för deras årskurs i den by de kommer ifrån. Tidigare bodde de inneboende hos familjer i Mangri. Men tyvärr utnyttjades de av familjerna. De fick laga mat, städa, jobba på fältet och passa upp när familjen hade gäster. De hann aldrig fokusera på studierna.
Vilken skillnad ser man i flickornas liv sedan de fick flytta till skolhemmet?
– Alla flickor som jag pratade med uttryckte en enorm glädje över att ha tid att plugga. Skolans lärare och ledare berättade också att tidigare så klarade de flickor som bodde inneboende i hemmen oftast inte proven, men i dag, när de får bo på skolhemmet och har tid att plugga, hör de till dem som klarar studierna bäst.

FAKTA/Ny kampanj
Håll utkik efter filmen om en Kharmarongflicka på ett skolhem i bergsbyn Mangri. Du hittar den från och med oktober på www.pmu.se. I nästa nummer av Pingst. se kan du läsa ett reportage om Kharmarongflickorna.