Pingstupplevelsen är till för alla

Inriktningen för det norska, nordiska och europeiska 100-årsjubileet

– Vi ska inte höra om pingst utan uppleva det själva. Frank Henning Holm är säker. Gud vill göra det igen. Och bland allt sitt folk. Pingstjubileumskonferensen i Oslo nästa år hoppas han ska bli ett led i uppfyllelsen av detta.

Frank Henning Holm är den som håller ihop allt förberedelsearbete inför nästa års stora konferens i Oslo, som ska uppmärksamma 100 år av pingst i Norge, Norden och Europa. Han har vana vid den här sortens arbete, 1992 hade han ansvar för Världspingstkonferensen i Oslo.
Han är en man som närmar sig 60 med en gedigen yrkeskarriär i ryggen; civilingenjör med byggnadsinriktning, en doktorsgrad från 1976 och en professorstillvaro i Trondheim. Han har vant sig vid att få bra betalt och att ha gott om pengar.

Nya prioriteringar
Men nu har han valt att under två år arbeta utan betalning med pingstjubileet. Anledningen är ett omvälvande möte med Gud och en upplevelse av den helige Ande på ett nytt sätt vid 54 års ålder, som fick honom att göra nya prioriteringar.
– Gud talade till mig om att ge mig på ett nytt sätt. Livet har blivit väldigt annorlunda. Men bättre. Jag har fått ett helt nytt liv och skulle aldrig vilja välja något annat.
En dag i veckan arbetar han på ett företag inom fastighetsbranschen han varit med och startat som heter Morgenstjernen.
Resten av tiden handlar det om Pingstväckelsen och jubileumsfirande. Hans jobb är att hålla ihop allt och inspirera de cirka 300 personerna som är inblandade i förberedelsearbetet på olika sätt. Dessutom är han ofta ute i församlingar under helgerna och predikar. Två möten per helg blir det oftast.
Arbetet har vidgats under hans ledning. Det som började som en planering på temat ”Norsk pingstväckelse 100 år” har ändrat inriktning till ”Pingst för alla”. Den första loggan som redan fanns på kuvert och brevpapper fick skrotas.

Från defensiv till offensiv
Dessutom har det som ursprungligen var tänkt som ett norskt pingstjubileum utvecklats till att bli både ett nordiskt och ett europeiskt sådant där PEF, samarbetsorganet för de europeiska pingströrelserna, också är en aktiv del av arbetet. Lämpligt nog är Frank Henning Holm ordförande i den kommitté i PEF, som kallas för Centennial Executive Board, så kontaktvägarna är klara.
Precis som när 100 år av pingst uppmärksammades i Los Angeles i våras ligger fokus i Norge på Jesu enhetsbön och att pingstupplevelsen är något som gäller alla.
Detta innebär att jubileet inte blir något pingströrelseexklusivt, utan kommer att ske tillsammans med de historiska kyrkorna och de karismatiska rörelserna.
– Vi har ett otroligt budskap och vi kan gå från defensiv till offensiv om vi får kristna att enas i bön för land och folk, säger Frank Henning.
Han säger att det ligger en väldig förväntan i luften och att Gud håller på och förbereder väldigt många människor för att delta i detta.
– Vilket genomslag det kan bli! utbrister han.
Att han ser fram emot nästa år råder det ingen tvekan om. Och han hoppas förstås på att många människor ska söka sig till Oslo i september nästa år för att delta i seminarier, väckelsemöten, musikaler, konserter, bönemöten och allt annat som står på programmet.
Blir det fullt i Spektrum, hallen som tar cirka 9 000 personer, lovar han att ordna med storbild i andra lokaler i Oslo.